Nezaměstnaných je nejméně od června 2009. Jejich počet ale má zase růst

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Sedmicka

Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla ze zářijových osmi procent na 7,9 procenta. Úřady práce evidovaly 470 tisíc uchazečů o práci. To je nejméně od června 2009, kdy se v Česku naplno projevily dopady finanční krize. Ubylo ale také volných pracovních míst. Podle analytiků se dá čekat v dalších měsících opětovný nárůst lidí bez práce. Rozhodující bude vývoj v eurozóně a míra zpomalování globální ekonomiky.

Ve srovnání s loňským rokem klesl počet evidovaných nezaměstnaných o 24 tisíc, informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Snížení míry nezaměstnanosti oproti září podle analytiků umožnily mimo jiné pokračující sezónní, hlavně stavební, práce. Ty zatím těží z příznivého počasí.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka ale upozornil, že pokles nezaměstnanosti v říjnu bývá obvykle větší. „Standardní sezónní vývoj by umožňoval pokles až na 7,8 procent. Mírný pokles nezaměstnanosti v říjnu však nic nemění na celkovém obrázku. Špatné věci se v eurozóně již staly a v dalších měsících uvidíme jejich efekt, přičemž trh práce z pravidla reaguje s určitým zpožděním,“ uvedl.

„Přes výborný říjnový výsledek můžeme v listopadu a prosinci čekat růst nezaměstnanosti. I když ekonomika zatím není v útlumu, především exportní firmy upozorňují na pokles zahraniční poptávky, což se negativně projeví na zájmu zaměstnavatelů o nové pracovníky,“ potvrdil do příštích měsíců horší výhled analytik Home Creditu Michal Kozub.

„Skutečný stav trhu práce se ukáže až na přelomu roku. Míru nezaměstnanosti za prosinec odhaduji na 8,4 procenta, tedy o 1,2 procentního bodu níž než na konci loňského roku,“ uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Jako problém už se ukazuje pokles počtu volných pracovních míst, který se snižuje už druhým měsícem. Úřad práce na konci října evidoval 38 732 volných pracovních míst. Jejich počet byl o 1063 nižší než v předchozím měsíci. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,2 uchazeče. „To je výrazné zlepšení proti loňsku, kdy v říjnu připadalo na jedno místo 14,7 uchazečů. Na druhou stranu před třemi lety to byli jen 2,3 uchazeči,“ komentoval údaj Vladimír Pikora z Next Finance.

„Bohužel je v tuto chvíli pravděpodobné, že míra nezaměstnanosti počátkem příštího roku vystoupí lehce nad 9 procent, což bude jednak výsledkem úbytku sezónních prací a jednak hospodářským zpomalením. Za rok 2011 počítáme s mírou nezaměstnanosti na úrovni 8,6 procenta a v příštím roce v lepším případě se stagnací. Vývoj v příštím roce silně závisí na aktuálním řešení evropské dluhové krize,“ přidal dlouhodobější prognózu vývoje nezaměstnanosti Brožka.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je v okresech Most - 15 procent, a Bruntál -14,3 procenta. Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v okresech Praha-východ - 3,3 procenta.