NKÚ ve Vyškově či Jihlavě? Kala je konsternován

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany.

Úřad již dříve opakovaně poukazoval na přetrvávající závažné nedostatky na ministerstvech dopravy a obrany. Zdroj: E15 Pictures

Nejvyšší kontrolní úřad začne pro své sídlo hledat budovu, kterou by koupil a nastěhoval se do ní. Sněmovnímu kontrolnímu výboru to řekl viceprezident NKÚ Miloslav Kala. Prioritou však podle něj zůstává, že stát nabídne úřadu svůj objekt. Od vládní dislokační komise zatím ale žádnou vhodnou nabídku neobdržel. Z dosavadních tipů na nemovitosti ve Vyškově či Jihlavě je prý Kala konsternován.

Za postup vládní dislokační komise při hledání budovy v majetku státu, do níž by se NKÚ nastěhoval, se dnes na jejího zástupce snesla vlna kritiky. V přijatém usnesení sněmovní výbor vyjádřil svoji nespokojenost s postupem komise a její výslednou zprávou.

Na jednání zaznělo, že komise nabídla NKÚ budovy například ve Vyškově nebo v Jihlavě. V nabídce byly i budovy v Praze. Kala řekl, že když četl materiál od vládní dislokační komise, byl konsternován. Dodal, že neví, jestli si předseda vládní dislokační komise dělá legraci. Stěhování do Jihlavy nebo Vyškova podle něj znamená ohrožení úřadu, protože si klíčoví zaměstnanci budou radši hledat práci v Praze, aby se nemuseli stěhovat jinam.

Čtěte komentář k činnosti vládní komise:

„To je naprostý nesmysl, to snad není ani vtip,“ prohlásil zpravodaj k tomuto bodu Václav Votava. „Já si myslím, že ta vládní dislokační komise je na draka,“ poznamenal. „Nechápu, proč by to mělo být tak složité, je mi to cizí, taková neschopnost a nekompetence,“ řekl předseda výboru Vojtěch Filip.

Zástupce dislokační komise a náměstek vedoucího úřadu vlády Václav Pelikán poslancům řekl, že stát nedisponuje volnými budovami, které by mohl nabídnout, kromě těch, které komise uvedla ve svém výčtu. Jednou z možností, kterou komise úřadu nabídla, byla například budova v Praze v Opletalově ulici, kterou vlastní Česká pošta.

Pelikán však řekl, že v takovém případě by se ale musel NKÚ přihlásit do soutěže na pronájem. Podle něj se na státní podnik nevztahuje zákon o majetku státu, který by umožnil budovu přednostně převést pro potřeby NKÚ.

Připustil, že přichází v úvahu i rekonstrukce budov kasáren v Karlíně, to ale podle něj znamená zvážit, nakolik je to efektivní. Poslancům se omluvil, pokud mezi nimi materiál dislokační komise vyvolal nevoli.

Výbor podpořil řešení, které spočívá v koupi nové budovy. NKÚ sídlí v pronajaté budově Tokovo v Praze-Holešovicích. Nájemní smlouva mu ale skončí příští rok v září. Poslanci již dlouhou dobu označují tento pronájem za příliš drahý.