Předstihne Babiš Topolánka? Připomeňte si, jak dlouho se v Česku sestavovaly vlády

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

První vláda Václava Klause trvala v období od července 1992 do července 1996. Jeho druhý kabinet fungoval od července 1996 do ledna 1998.
Andrej Babiš je pověřen sestavením kabinetu od voleb konaných v říjnu 2017.
Kabinet Miloše Zemana se držel vlády v období od července 1998 do července 2002.
Vláda Vladimíra Špidla byla v období od července 2002 do srpna 2004.
Mirek Topolánek vedl vlády dvě. Poprvé nezískal důvěru. Druhá vláda trvala od ledna 2007 do května 2009.
8
Fotogalerie

Od říjnových voleb do Poslanecké sněmovny uplynulo už přes pět měsíců, ale kabinet s důvěrou je stále v nedohlednu. Politická vyjednávání nebyla jednoduchá ani v minulosti, například Mirku Topolánkovi se povedlo získat důvěru až 230 dnů po volbách. Připoměňte si, jak dlouho trvalo sestavování jednotlivých vlád a jak probíhala povolební vyjednávání od prvních parlamentních voleb samostatné České republiky.

První vláda Václava Klause (38 dnů)

Volby se uskutečnily ještě před rozpadem Československa, v červnu 1992. Po 26 dnech jmenovala tehdejší hlava státu Václav Havel vládu Václava Klause ve složení ODS, KDS, KDU-ČSL a ODA. Ta důvěru Sněmovny získala 38 dnů od konání voleb, setrvala celé funkční období.

Druhá vláda Václava Klause (54 dnů)

Václav Klaus se dostal do čela vlády i po dalších řádných volbách, které se konaly na přelomu května a června 1996. Koalice ODS, KDU-ČSL a ODA se vytvořila po více než měsíci a po dalších 21 dnech jí byla vyslovena i důvěra. Vláda ale kvůli kauze kolem financování ODS a následném odchodu KDU-ČSL a ODA podala v listopadu 1997 demisi. Vládla až do ledna 1998.

Vláda Miloše Zemana (60 dnů)

Po předčasných volbách v červnu 1998 uplynuly dva měsíce od hlasování k vyslovení důvěry kabinetu, který posléze fungoval čtyři roky. ČSSD tehdy sestavila vlastní jednobarevnou menšinovou vládu poté, co na základě opoziční smlouvy dojednané s ODS odešlo z jednacího sálu při hlasování o důvěře vládě všech 63 poslanců ODS. KSČM se zdržela hlasování.

Vláda Vladimíra Špidly (53 dnů)

Vítězná ČSSD se dohodla na koalici s KDU-ČSL a US-DEU měsíc po volbách, jež se konaly v červnu 2002. A o další necelý měsíc později získala důvěru sněmovny. V jejím čele stál Vladimír Špidla. Pád vlády nastal po dvou letech, když sociální demokraté propadli ve volbách do Evropského parlamentu a Špidla podal demisi.

Vláda Mirka Topolánka (230 dnů)

Mirek Topolánek (ODS) se v červnu 2006 pokusil o utvoření jednobarevné vlády složené z ODS a nestraníků, ta však nezískala důvěru poslanců. Topolánkova situace byla navíc složitá kvůli tomu, že volby skončily patem a proti sobě stály stranické bloky o síle 100 hlasů. Kabinet složený z ODS, KDU-ČSL a Strany zelených sice v lednu 2007 důvěru získal, bylo to však díky podpoře takzvaných přeběhlíků. Sál totiž během hlasování opustili poslanci ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Vláda nefungovala dlouho – po dvou letech byla opět vyslovena nedůvěra. Proti setrvání kabinetu hlasovali mimo jiné i poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. Vláda ovšem úřadovala v demisi až do jmenování vlády Jana Fischera v květnu 2009.

Vláda Petra Nečase (73 dnů)

Koaliční vládu jmenoval tehdejší prezident Václav Klaus. Po volbách konaných koncem května 2010, v nichž s 22 procenty vyhrála ČSSD, to trvalo 45 dnů. Na vyslovení důvěry vláda čekala další měsíc. ČSSD ani společně s KSČM ale nedosahovala většiny mandátů. Další tři úspěšné strany – ODS, TOP 09 a Věci veřejné – dohromady získaly 118 z 200 mandátů. Vláda fungovala tři roky, do doby, než Petr Nečas podal po zatčení své spolupracovnice a milenky Jany Nagyové demisi.

Vláda Bohuslava Sobotky (115 dní)

Předčasné volby do Sněmovny proběhly v říjnu 2014. Následovalo 95 dní, než se podařilo ČSSD, ANO a KDU-ČSL sestavit vládu. Strany se na koalici dohodly poměrně rychle, ale jmenování ministrů se odehrálo až na konci ledna 2014. Miloš Zeman totiž oznámil, že nejmenuje žádného ministra bez čistého lustračního osvědčení. Následně Zeman požadoval přijetí služebního zákona v prvním čtení. Důvěru Poslanecká sněmovna vyslovila po 20 dnech od jmenování vlády.

Vláda Andreje Babiše (166 dnů – k 6. březnu 2018)

V čele současné jednobarevné vlády stojí Andrej Babiš. Parlamentní volby, které se konaly 20. až 21. října 2017, vyhrálo hnutí ANO a Miloš Zeman posléze pověřil Babiše o sestavení kabinetu. Dne 16. ledna 2018 nedostala důvěru Poslanecké sněmovny a následujícího dne podala demisi, kterou Zeman přijal 24. ledna.