Nový šéf české armády se zaměří na personální otázky armády

Josef Bečvář

Josef Bečvář Zdroj: ctk

V nové pozici náčelníka generálního štábu chce Josef Bečvář klást větší důraz především na personální otázky české armády. Zaměřit se plánuje na doplnění jednotek i na budování aktivních záloh. Ve funkci dnes vystřídal Petra Pavla, který se stane šéfem Vojenského výboru NATO. Oficiální předání funkce proběhne až v pondělí, kdy Bečváře jmenuje prezident Miloš Zeman.

Bečvář by chtěl ve své funkci pokračovat ve směřování armády tak, jak ji nastavili jeho předchůdci. Připomněl slova Pavla, že armáda je letadlová loď, která, když se pohne kormidlem, zatočí po několika dnech. „Já k tomu přidávám, že se nikdy nezačíná na zelené louce,“ řekl Bečvář s tím, že armáda je ukotvena v podmínkách České republiky a NATO. „Vždy záleží na vás, jestli ten proces mírně usměrníte doprava nebo doleva. Já bych velmi rád v těchto procesech pokračoval,“ řekl generál.

Oproti minulým rokům by byl rád, aby se armáda soustředila přímo na vojáky. „Pojďme doplnit jednotky, pojďme se věnovat zálohám,“ poznamenal s tím, že v současné době armádě chybí více než pět tisíc vojáků. Ještě letos by proto mělo uniformu obléct nejméně 1500 nových mužů a žen, v příštích letech pak každoročně až dva tisíce. Plného stavu by armáda měla dosáhnout do sedmi let.

Pojďme doplnit jednotky, pojďme se věnovat zálohám

Při svých krocích chce vycházet především z Koncepce výstavby armády (KVAČR), která by měla asi do měsíce zamířit na vládu. Nyní má tento dokument podle Bečváře na stole ministr Martin Stropnický (ANO), dokument tak čekají finální úpravy.

Materiál podle Bečváře hovoří o armádě, která by měla být vyvážená. „Slovo vyvážená znamená, aby si armáda zachovala veškeré schopnosti a specializace jí vlastní, které má v současné době, abychom neustupovali od žádné schopnosti, abychom pracovali v těch jednotlivých oblastech především na modernizaci armády,“ řekl generál.

Hlavně personálně zajistit koncepci

Na prvním místě koncepce je podle něj právě personál. „Doplnit armádu, dobře personál vybrat, dobře personál připravit,“ poznamenal. Dokument prý proto počítá s posílením role vojenského zařízení ve Vyškově a s dostavbou tamních výcvikových zařízení. „Tímto zařízením prochází každý voják do armády. Tam by si měl udělat první obraz, který je strašně důležitý,“ řekl Bečvář.

Dodal, že armáda nesmí zapomenout na aktivní zálohy. „Ty vidíme ve dvou polohách,“ řekl s tím, že jedna jejich část by měla být zařazena u krajských vojenských velitelství. Za úkol by měly třeba ostrahu objektů důležitých pro obranu státu nebo třeba pomoc při povodních. „Druhá část bude přímo u jednotlivých bojových útvarů. Pro představu u praporu v Žatci bude určitý typ jednotky, nechci teď říct, jestli to bude rota, četa, prapor, která bude cvičit s tímto praporem a která bude schopná nasazení jak na území Česka, tak v operacích,“ doplnil.

Nezájem o zálohy

O působení v aktivních zálohách dosud lidé příliš zájem neměli, slouží jich v nich asi 1250. Tento stav má změnit novela zákona, která zlepší odměňování pro jejich členy i pro zaměstnavatele. Bečvář je podle svých slov optimista a věří, že se armádě podaří naplnit předpokládaný počet aktivních záloh. Mělo by jich být asi 5000.

Poznamenal ale, že poměrně hodně zájemců končí kvůli nesplnění zdravotních požadavků. Řešením by mohla být určitá změna příslušných zdravotnických vyhlášek ve smyslu zmírnění požadavků legislativy, která by umožnila těmto „záložákům“ sloužit třeba v logistických takzvaných zabezpečujících jednotkách. Dodal, že od začátku roku projevilo zájem o službu v zálohách 355 lidí. „Což je pro mě skvělé číslo,“ poznamenal s tím, že v minulosti se jich hlásilo méně.

Nákupy moderní techniky

Vedle personálních otázek se musí armáda podle Bečváře věnovat nákupu moderní techniky. Zmínil například dělostřelecký pluk v Jincích, který používá samohybné kanonové houfnice z konce sedmdesátých let. „Což je skoro archaická technika,“ podotkl. Přezbrojení by se měla také dočkat 7. mechanizovaná brigáda, která používá staré BVP 2. „Sledujete určitě události na Ukrajině a víte, jak si tato vozidla vedou v bojích, jak dopadají. Sedmá brigáda si přezbrojení plně zasluhuje,“ dodal. Armáda také bude potřebovat nové víceúčelové vrtulníky nebo mobilní a letištní radary. „Nesmíme u těchto velkých projektů zapomenout na vojáka. Aby voják měl dobrou zbraň, dobrou výstroj, tedy to, co potřebuje jak v době míru, tak v operacích,“ zdůraznil.

Vojsko podle něj na potřebné nákupy sežene peníze, pokud se vyplní předpoklady růstu HDP a sliby politiků o navýšení rozpočtu na armádu na 1,4 procenta HDP do roku 2020.