Nový šéf dopravní policie si došlápne na agresivní řidiče

Policejní prezident Martin Červíček představil 3. dubna své náměstky a nového šéfa dopravní policie Tomáše Lercha, který ve funkci nahradí Leoše Tržila. Zleva Tomáš Lerch, Martin Červíček a náměstek pro kriminální policii Tomáš Tuhý.

Policejní prezident Martin Červíček představil 3. dubna své náměstky a nového šéfa dopravní policie Tomáše Lercha, který ve funkci nahradí Leoše Tržila. Zleva Tomáš Lerch, Martin Červíček a náměstek pro kriminální policii Tomáš Tuhý. Zdroj: ctk

Dopravní policie má nového šéfa, zatím ale jen dočasného. Leoše Tržila, který "dopravku" řídil přes čtyři roky, nahradí jeho blízký spolupracovník z Ředitelství dopravní policie - Tomáš Lerch. Tržil od začátku dubna vede policisty v Jihomoravském kraji

Policejní prezident Martin Červíček svůj výběr Tržilova blízkého spolupracovníka Lercha do vedení zdůvodnil tím, že chce, aby dopravní policie navázala na současné pozitivní výsledky. „Já osobně předpokládám, že policie nesleví z trendu, kterým se podařilo určitým způsobem zvrátit situaci na českých silnicích,“ uvedl policejní prezident. V loňském roce na silnicích zemřelo méně než 700 lidí, což je podle něho nejméně od roku 1961.

Sedmatřicetiletý Lerch prohlásil, že chce navázat na práci svého předchůdce. Zaměřit by se chtěl především na agresivní řidiče, ale i na problematiku alkoholu a drog za volantem. „Aktuálním úkolem, který nás čeká v dohledné době a dotkne se celé široké motoristické veřejnosti, je rekonstrukce dálnice D1,“ podotkl.

Bojovat ale chce i proti špatnému technickému stavu aut. „Naším cílem je, aby služba dopravní policie nebyla chápána jenom jako represivní orgán, ale především jako služba motoristům a ostatním účastníkům silničního provozu,“ dodal Lerch.

Dopravní dvojvládí zatím trvá

Červíček se také vyjádřil ke dvojvládí, které již 21 měsíců panuje na dopravní policii. Formálním šéfem je totiž stále dlouholetý šéf „dopravky“ Zdeněk Bambas, kterého v roce 2007 tehdejší vedení policie odvolalo. Předloni v létě ale toto rozhodnutí kvůli nezákonnosti zrušil ministr vnitra Jan Kubice, Bambas se tak do své funkce vrátil. Od té doby je však na studijním pobytu. Právě kvůli tomu, že formálně je Bambas stále v čele dopravní policie, Červíček Lercha jejím vedením zatím jen dočasně pověřil.

„Já jsem s panem kolegou Bambasem mluvil o dalším jeho působení u policie a prozatím mě požádal o pokračování studijního pobytu na útvaru pro ochranu ústavních činitelů,“ uvedl policejní prezident. Situaci prý však chce v nejbližší době vyřešit.

Policejní prezident dnes také oficiálně představil své dva nové náměstky. Náměstkem pro vnější službu, pod kterého spadá například dopravní či pořádková policie, je od začátku dubna dosavadní šéf moravskoslezských policistů Tomáš Tuhý. Náměstkem policejního prezidenta pro kriminální policii se pak stal dosavadní ředitel policistů ve Středočeském kraji Václav Kučera. Kučera po loňském Červíčkově nástupu do funkce již toto místo dočasně zastával. Středočeské policisty po Kučerovi povede Jan Ptáček.