Nový zákon má do Česka přilákat fondy a ekonomice přinést miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká republika má být přitažlitější pro investiční společnosti. Umožnit by to měl Senátem schválený zákon, který zlepšuje české právní prostředí pro podnikání tuzemských i zahraničních fondů. Nyní ho dostane k podpisu prezident republiky.

Mimoevropští správci alternativních fondů by měli od roku 2015 získat tzv. evropský pas umožňující nabízet jejich fondy ve všech členských státech EU. Za tím účelem ale budou muset přesídlit a vstoupit pod režim směrnice AIFMD v některém členském státě EU.

Zákon odděluje obhospodařování fondu a jeho administraci. Přínosy mají spočívat v rozlišování mezi aktivitami investičních společností a v nastavení odpovědnosti za tyto aktivity, ve snížení administrativy spojené se správou fondů, v odstupňování dohledu České národní banky a regulace podle typu obhospodařovatelů fondů a v rozšíření okruhu právních forem investičních fondů.

Pro podílníky současných fondů tuzemských investičních společností se novým zákonem rozšíří možnosti investování do více typů fondů.

Větší možnost investování

Cílem úpravy je vytvořit v tuzemsku podmínky pro spravování a návazné správcovské činnosti, které souvisí s obhospodařováním peněz. Ministerstvo financí doufá, že rozpočtové dopady změn zákonů budou pozitivní. Podle náměstka ministra financí Ladislava Minčiče by se po přijetí nové evropské směrnice mohla pohybovat aktiva v objemu asi 200 miliard eur (asi 5,6 bilionu korun). Část z toho by podle něj mohla skončit v tuzemsku.

Zákon souvisí se zavedením evropské směrnice AIFMD o regulaci správců alternativních fondů, tedy fondů hedgeových, infrastrukturálních, realitních, komoditních, fondů soukromého kapitálu a dalších do českého právního řádu. Lhůta pro převzetí této směrnice do českého práva uplyne 22. července.