Nymburk začíná lákat investory do první česko-čínské průmyslové zóny

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně v Nymburku

Montážní linka společnosti Changhong v první česko-čínské průmyslové zóně v Nymburku Zdroj: ctk

Na ploše padesáti hektarů vznikla v Nymburku první česko-čínská průmyslová zóna. Její obsazení čínskými investory bude Nymburk zajišťovat ve spolupráci se Středočeským krajem. Podle odhadů by se měla zóna začít naplňovat nejpozději do tří let.

„Prvními čínskými investory, kteří do průmyslové zóny vstoupí, budou subdodavatelé společnosti Changhong, jejíž továrna se nachází v těsné blízkosti nově vytvořené zóny. Je také již známa společnost, která bude nově příchozím investorům poskytovat potřebný servis. Jedná se o firmu China Telecom,“ řekl dnes na slavnostním otevření zóny hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD).

Společnost Changhong je jedním z největších výrobců LCD televizorů na světě. V roce 2005 byla založena její pobočka v České republice a v Nymburku byla také postavena továrna. Společnost nyní zaměstnává zhruba 300 lidí, do rozšíření závodu investuje 650 milionů korun.

Česko-čínská průmyslová zóna vznikla vyčleněním 18 procent stávající průmyslové zóny Nymburk Sever, která má celkovou rozlohu 280 hektarů. Její vytvoření je výsledkem spolupráce Středočeského kraje s městem Nymburk.

Olga Lomová: Čínské investice v Česku nevede obchodní zájem