O české zboží je rekordní zájem. Loni se ho vyvezlo za tři biliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Přebytek zahraničního obchodu Česka byl loni rekordní. Dosáhl 310,8 miliardy korun, což je meziročně o 119,6 miliardy korun lepší výsledek. V samotném prosinci obchodní bilance skončila přebytkem 6,4 miliardy korun, což je meziroční pokles o 0,7 miliardy korun. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Loňský výsledek obchodní bilance hodnotí analytici pozitivně.

Čeští exportéři si loni připsali nový rekord, když vývoz tuzemských firem v roce 2012 poprvé v historii překonal hranici tří biliónů korun. Na výsledku se ve výraznější míře podílely i vývozy do zemí mimo Evropskou unii.

V loňském roce ve srovnání s předloňským vzrostl vývoz o 6,4 procenta a dovoz o 2,4 procenta. Obrat zahraničního obchodu meziročně stoupl o 248,5 miliardy korun na 5,8148 bilionu korun.

Bilance se zlepšila hlavně u strojů a dopravních prostředků, kde ve srovnání s lednem až prosincem 2011 vzrostl přebytek o 74,5 miliardy korun. U průmyslového spotřebního zboží byl loňský přebytek meziročně vyšší o 26,4 miliardy korun. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 9,9 miliardy korun.

Výrazný loňský přebytek obchodní bilance hodnotí analytici kladně. „O zboží vyráběné v ČR je za hranicemi zájem, a to navzdory nepříliš dobré ekonomické situaci ve většině zemí EU, kam směřuje drtivá část domácího vývozu,“ uvedl Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Zahraniční obchod se zbožím tabulkaZahraniční obchod se zbožím tabulka

Prosincový výsledek zahraničního obchodu trhy zklamal. „Loňský prosinec byl extrémně ovlivněn nižším počtem pracovních dní, od roku 1998 nebyl sezónně očištěný počet pracovních dní nikdy nižší. Daleko důležitější bude nastolený trend na začátku letošního roku,“ dodal analytik Komerční banky Jiří Škop.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil loni přebytkem 710 miliard korun a byl meziročně o 36,6 miliardy korun vyšší. Se státy mimo EU se schodek zmenšil o 83,1 miliardy korun na 399,2 miliardy korun.

Zahraniční obchodZahraniční obchod

V samotném loňském prosinci se meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 7,1 procenta a dovoz o sedm procent. „K poklesu vývozu došlo poprvé od října 2009. Obrat zahraničního obchodu meziročně klesl o 31,7 miliardy korun na 415,3 miliardy korun, a byl tak nejnižší od prosince 2010. Výsledky ovlivnil nižší počet pracovních dní,“ uvedl ČSÚ.

Podle analytiků by loňský rekordní výsledek zahraničního obchodu měl být letos překonán. Jiří Škop očekává přebytek ve výši 382,7 miliardy korun.

: