O krok blíže vládě. Šéfové KSČM i ČSSD podepsali s ANO toleranční dohodu

Hamáček, Babiš, Filip

Hamáček, Babiš, Filip Zdroj: profimedia.cz

Představitelé ANO, KSČM a ČSSD v úterý v Poslanecké sněmovně podepsali dohodu o toleranci kabinetu. Komunisté by na základě smlouvy měli ve středu podpořit vládu ANO a ČSSD v hlasování poslanců o důvěře. Podle textu dohody by také komunisté neměli v době její platnosti vyvolat sněmovní hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu.

Opoziční poslanci kritizují, že premiér Andrej Babiš (ANO) přivádí komunistickou stranu poprvé od roku 1989 k moci. Nabízely se podle nich i jiné alternativy vládního uspořádání, kterým však zabránila ambice Babiše, trestně stíhaného v případu dotace na farmu Čapí hnízdo, stát se premiérem. Všechny subjekty s výjimkou ANO, ČSSD a KSČM deklarovaly, že budou hlasovat proti vládě.

„ODS považuje charakter vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM za škodlivý a nemůže ji ze zásadních důvodů podpořit. Jsme přesvědčeni, že každý den, kdy bude u moci vláda Miloše Zemana, Andreje Babiše, Vojtěcha Filipa a Jana Hamáčka, bude špatný pro naši zemi. Budeme usilovat o její dřívější konec," řekl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

KSČM se v dohodě zavazuje podpořit vládu v hlasování o důvěře svými hlasy. Zároveň uvádí, že nevyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry do konce mandátu kabinetu. "Je to otázka jen iniciace," zdůraznil šéf komunistů Vojtěch Filip. Připomněl, že dohoda obsahuje dohodovací řízení, které by mělo vést k řešení sporů. Pokud se řešení nenajde, dohoda zaniká. "KSČM může hlasovat pro vyslovení nedůvěry v případě, že nebude dohoda naplňována," uvedl.

Vláda se v dokumentu zavazuje předkládat včas návrhy zákonů, které jsou součástí dohodnutých priorit s KSČM. Měla by je poslat do sněmovny tak, aby bylo dost času je schválit i v Senátu nejpozději půl roku před koncem volebního období. Poslanci ANO mohou podle dohody hlasovat o poslaneckých návrzích KSČM podle svého uvážení.

Dohodu podepsali za ANO premiér a šéf hnutí Babiš a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, komunisty při podpisu zastoupili Filip a předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.