Obálky byla fatální chyba, přiznal Bárta

Vít Bárta neskrývá dobrou náladu

Vít Bárta neskrývá dobrou náladu Zdroj: CTK, Roman Vondrous

U Obvodního soudu pro Prahu 5 začalo 5. března hlavní líčení v případu předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty, kterého žalobci viní z podplácení. Vlevo je místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, Bártova manželka.
U Obvodního soudu pro Prahu 5 začalo 5. března hlavní líčení v případu předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty (vlevo), kterého žalobci viní z podplácení. Před soudem stanul i nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve také VV), který čelí obvinění z přijetí úplatku. Bártovi hrozí v případě pravomocného odsouzení až šestiletý trest vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Škárkovi může soud uložit až tříletý trest nebo zákaz činnosti. Oba muži vinu popírají.
U Obvodního soudu pro Prahu 5 začalo 5. března hlavní líčení v případu předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty (vpravo), kterého žalobci viní z podplácení. Před soudem stanul i nezařazený poslanec Jaroslav Škárka (dříve také VV), který čelí obvinění z přijetí úplatku. Bártovi hrozí v případě pravomocného odsouzení až šestiletý trest vězení, propadnutí majetku nebo peněžitý trest. Škárkovi může soud uložit až tříletý trest nebo zákaz činnosti. Oba muži vinu popírají.
4
Fotogalerie
Postup hotovostní transakce byl nejrychlejší, dodnes to považuji za svou fatální chybu, přiznal dnes před soudem šéf poslanců Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta. Podle obžaloby dával poslancům své strany úplatky, aby si udržel jejich loajalitu.

Aféru vyplácení „držhubného“ poslancům Věcí veřejných, kvůli které se loni na jaře málem poroučela vládní koalice ODS, TOP 09 a VV, začal dnes ráno rozplétat soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 Jan Šott.

Kristýna Kočí, která loni na jaře převzala od Bárty obálku, v níž bylo půl milionu korun a předala ji policii, vystupuje v procesu jako svědkyně a také jako poškozená. Kočí ale do soudní síně zatím nedorazila. Bárta ve svém zhruba hodinovém vystoupení několikrát zopakoval, že Kočí lže. Zároveň trvá na tom, že šlo o „půjčku“. „Úroky jsem v žádném případě nechtěl, nejsem žádný lichvář, dával jsem ty půjčky pro stabilitu poslaneckého klubu,“ vypověděl Bárta. Žádnou dohodu o půjčce prý s Kočí nepodepsal.

Podle Bárty si Kočí řekla o peníze v Poslanecké sněmovně, obálku s penězi jí předal v restauraci Austria krátce před tehdejším jednáním koaličních lídrů K9.

Škárka: Jeli v tom Hrdlička a Janoušek

Druhý obžalovaný, nyní nezařazený poslanec Jaroslav Škárka řekl, že VV ztratily demokratický charakter, když do strany vedle Bárty „finančně vstoupili“ i vlivní členové pražské ODS Tomáš Hrdlička a Roman Janoušek. „Od té chvíle začalo sledování lidí a netransparentní financování strany. Vznikly takzvané koncepční porady, což byly porady vyvolených,“ prohlásil Škárka před soudem, kde čelí obžalobě kvůli tomu, že přijal od Bárty úplatek 170 tisíc. Na rozdíl od Kočí Škárka s oznámením případu policii otálel a část peněz utratil.

Bárta: Dobře jsem se na to vyspal

V největší jednací síni soudní budovy na pražském náměstí Kinských se rozhoduje unikátní případ: Vůbec poprvé čelí obžalobě z korupčního jednání aktivní politik ve vysoké stranické funkci, který se například účastní jednání koaličních lídrů K9. Pokud se Bárta očistí, není vyloučen jeho návrat do čela rezortu dopravy, jak nejaktivnější představitel VV před časem avizoval.

„Dobře jsem se na to vyspal. Mým trufem je, že jsem nevinen. Věřím ve spravedlnost,“ řekl Bárta před příchodem do soudní budovy, kam ho doprovodila jeho manželka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a zároveň VV Kateřina Klasnová.

Sebevědomím šéf poslanců nejmenší vládní strany nešetřil ani v soudní síni: „Tohle je největší místnost, kterou tu mají? Tak malou nemám ani pracovnu,“ prohlásil Bárta.

Krátce před devátou vystoupil nový svědek Tomáš V. Prý měl poměr s Kristýnou Kočí, která měla od Bárty dostat půlmilionovou hotovost. Podle obžaloby tehdejší předsedkyně poslanecké frakce VV peníze převzala v obálce v restauraci za to, že bude vést poslance k loajalitě vůči Bártovi.

„Nevím, jak může být Kristýna Kočí poškozena jednáním Víta Bárty. Kdyby sama paní Kočí nevystupovala na veřejnosti a nemedializovala celou věc, tak by poškozena nebyla,“ řekl Bártův obhájce Oldřich Chudoba. Soudce tento argument ale odmítl. Kočí tak v procesu bude vystupovat nejen jako svědkyně, ale i jako poškozená. K soudu ale zatím nedorazila.
Kočí se prostřednictvím svého právního zástupce připojila k řízení s nárokem na náhradu škody. Tvrdí, že jí byla způsobena nemajetková újma a chce po Bártovi pětitisícové odškodnění.

Faktický šéf VV se ve svém obsáhlém proslovu dostává k „půjčkám“ pro poslance. Mluví o tom, že peníze půjčil třeba poslanci Martinu Vackovi. O půjčky si podle něj řekli i další, včetně Stanislava Humla, který je jedním z tří „rebelujících“ poslanců, jež klub VV opustili. Bárta se bude snažit přesvědčit soud, že i jim peníze půjčil tak jako Vackovi, který mu už 150 tisíc korun vrátil.