Obrací se trend? Počet českých firem v daňových rájích klesl

Ilustrační foto, daňový ráj

Ilustrační foto, daňový ráj

Počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, poprvé po mnoha letech klesl. Od konce roku 2012 do konce března se jejich počet snížil o 44 na 12 632. Pokles je první za posledních sedm let, kdy Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA) zájem podnikatelů o daňovou optimalizaci a zajištění anonymního vlastnictví sleduje. Paradoxní je ale mimo jiné to, že i přes krizi na Kypru letos zatím v Česku přibylo 15 firem s kyperským vlastníkem.

„V prvním kvartálu letošního roku jsme zaznamenali pokles nebo stagnaci počtu českých firem s vlastníkem z daňového ráje ve 14 z 19 sledovaných destinací. K růstu došlo v případě Seychel (32 nových), Kypru (15), Malty, Belize a Panamy (po pěti),“ komentovala statistiky analytička agentury Petra Štěpánová.

Nedomnívá se ale, že jde o zásadní ochlazení zájmu podnikatelů o daňovou optimalizaci. „Z našich dlouhodobých statistik vyplývá, že první pololetí z pohledu přesunování mateřských firem bývá slabší, nicméně svoji roli zřejmě sehrálo i zveřejnění seznamu milionářů s majetkem v daňových rájích. Na Slovensku počet firem, které v prvních třech měsících přesunuly své sídlo do daňového ráje, vzrostl o 65,“ dodala Štěpánová.

„První kvartál poznamenala bankovní krize na Kypru a únik informací z některých offshore jurisdikcí. Obecně je možné říci, že se klienti ve světle těchto událostí rozhodli posunout své rozhodnuti s ohledem na založení zahraničních společností a jejich následné využití. Nicméně nepředpokládáme, že se v dlouhodobé perspektivě sníží zájem klientů o společnosti v daňových rájích. Do budoucna očekáváme zvýšený zájem o méně frekventované jurisdikce jako například Singapur nebo Hong Kong,“ řekl obchodní ředitel společnosti Smart Companies Filip Reinoso.

Z daňového ráje jsou tak kontrolována zhruba tři procenta z 366 500 firem registrovaných v Česku. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) počátkem měsíce uvedl, že přesídlením tuzemských firem do daňových rájů přichází Česká republika maximálně o miliardy korun ročně, nikoli o desítky miliard, jak tvrdí některé odhady. Přesidlování firem podle ministra nelze připisovat domácí rozpočtové politice, ale je to důsledek toho, že se Česko stalo svobodnou a otevřenou ekonomikou.

Počet českých firem s vlastníkem z daňového ráje

Počet českých firem s vlastníkem z daňového rájePočet českých firem s vlastníkem z daňového ráje | CEKIAZdroj: ČEKIA

Ilona Švihlíková: Plať daně, kde máš zisky. Matku si měj třeba ve vesmíru