Obrana nestíhá tendr na ostrahu muničních skladů

Pět muničních skladů české armády může i příští rok střežit neprůhledně vybraná firma Trade Fides. Už před časem se přitom zjistilo, že je zbytečně drahá. Ministerstvo obrany však nedokázalo ani za dva roky vypsat průhledný tendr, z něhož by vzešla co nejvýhodnější nabídka. Dočasná patnáctiměsíční smlouva uzavřená za bývalého šéfa rezortu Vlastimila Picka (nestraník) přímo s brněnskou společností vyprší na konci listopadu a regulérní výběrové řízení ještě ani pořádně nezačalo.

Celý proces tak nabírá povážlivý skluz. Picek předpokládal, že ostraha skladů přijde v příštích pěti letech na 650 milionů korun s DPH. Ministerstvo nyní vyhodnocuje předběžná kvalifikační kritéria, která předložila pětice uchazečů. Teprve až zjistí, kdo z nich je vůbec schopen kontrakt zajistit, vyhlásí soutěž o cenu.

Náměstek pro vyzbrojování Bohuslav Dvořák nepopírá, že necelých pět měsíců je na posouzení nabídek a následné jednání s vítězem velice krátká doba. „I když nechci vývoj akvizičního procesu předjímat, mohou se samozřejmě neúspěšní zájemci odvolat nebo se budou řešit jiné záležitosti. Samozřejmě musíme být připraveni i na tyto eventuality. Co ale absolutně nepřichází v úvahu, je to, že by muniční zásobovací základny zůstaly bez ostrahy,“ řekl Dvořák.

Komplikace povedou k podpisu další smlouvy

V případě komplikací by ministerstvo muselo postupovat stejně jako Picek. To znamená podepsat s Trade Fides další časově omezenou smlouvu v rámci takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění. Skluz mimo jiné zavinil audit dosavadní spolupráce s brněnskou společností nařízený Pickovým nástupcem Martinem Stropnickým (ANO).

Trade Fides podle tiskového oddělení rezortu v posledních jedenácti letech získala zakázky za 9,2 miliardy korun. Vedle střežení muničních skladů plní čtyři desítky dalších smluv související se servisem bezpečnostních zařízení, jako jsou kamery nebo čidla.

Firma je monopolním dodavatelem technického střežení objektů pro armádu, přímo s ní uzavírali kontrakty i dřívější ministři obrany. „Na první pohled je jasné, že genezi spolupráce s Trade Fides bude nutné podrobit hloubkové kontrole,“ uvedl na jaře Stropnický.

Zhruba před rokem a půl chtělo ministerstvo obrany přiklepnout Trade Fides zcela totožnou zakázku na ostrahu zásobovacích základen v Černé nad Orlicí, Mladkově, Novém Plese, Travčicích a Týništi nad Orlicí. Tehdy se však počítalo s přibližně dvojnásobně vyšší cenou, než je stávajících 650 milionů
korun.

Úředníci měli k dispozici dva audity. Ten kritičtější provedla KPMG, která se zabývala předchozím kontraktem z roku 2009 na střežení dvou muničních skladů. Největší výhrady měli kontroloři k výběru dodavatele, kdy bylo zvoleno jednací řízení bez uveřejnění, a k ceně. Oproti minimálním tržním cenám byla podle nich až trojnásobně vyšší.