Obrana spouští miliardové investice. Zmodernizuje tanky a urychlí nákup letadel

Tank T-72 české armády

Tank T-72 české armády Zdroj: ctk

Ukázka jízdy tanku T-72
Tank T-72 české armády
CASA C-295M české armády
CASA C-295M
Armádní letoun CASA
12
Fotogalerie

Ministerstvo obrany zmodernizuje tanky české armády. Za více než 900 milionů korun vymění u 33 tanků T-72M4CZ zastaralé systémy a součástky. Informaci o zakázce, kterou dostane na starost státní podnik VOP CZ, vládě předkládá ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Obrana také vládě předkládá informaci o plánovaném nákupu dvou nových transportních letounů CASA C-295MW asi za 2,3 miliardy.

Úprav se dočkají tanky, které již byly v minulosti nákladně zmodernizovány. Podle Jakuba Fajnora z tiskového oddělení ministerstva obrany budou vyměněny systémy a komponenty, které jsou zastaralé, neopravitelné nebo se již nevyrábějí. V ceně zakázky je také dodání náhradních dílů nebo školení zbrojířů a dílenských specialistů.

Ministerstvo obrany nyní řeší, jaká bude budoucnost tanků v české armádě. Metnar v březnu řekl, že armáda s nimi i nadále počítá ve výzbroji. Vojáci budou muset rozhodnout, zda budou nyní používané tanky zásadně modernizovány, nebo zda budou nakoupeny nové stroje. Podle Fajnora budou do té doby tanky, kterých se týká aktuální technické zhodnocení, schopny zabezpečit naplnění mezinárodních závazků české armády. Poté by je mohly využívat aktivní zálohy.

"Předpokládaná hodnota zakázky je 908 milionů korun bez DPH. Smlouva bude uzavřena do konce roku 2019 s plněním v letech 2020 až 2023," dodal Fajnor. Česká armáda má v současné době tři desítky modernizovaných T-72M4CZ, další asi necelá stovka tanků jsou starší typy T-722, část z nich je zakonzervována ve skladech.

Ministři také dostanou informace o plánovaném nákupu dvou letounů CASA C-295MW a souvisejícího vybavení včetně náhradních dílů či kontrolní techniky. "Jedná se o transportní letouny, které slouží k taktické přepravě nákladu, techniky, bojových jednotek, k provádění vzdušných výsadků osob a padákového shozu materiálu," uvedl Fajnor. Armáda je může využívat také k zdravotnické evakuaci vojáků nebo k přepravě ústavních činitelů. Na palubách letadel se také opakovaně přepravovali koně Převalského z pražské zoo do mongolské rezervace.

Armáda již nyní provozuje čtyři letouny CASA. Další dva stroje chtělo původně ministerstvo obrany kupovat až po roce 2022. Španělský výrobce Airbus Defence and Space ale obraně nabídl dřívější dodávku za výhodnější cenu a s odloženou platbou.