Obvinění padlo i na Rathovu bývalou mluvčí Maschekovou

Policie obvinila bývalou Rathovu mluvčí z doby jeho hejtmanství Berill Maschekovou (vlevo na snímku z 9. října 2012 s právníkem Davida Ratha Adamem Černým a nakladatelkou Petrou Paroubkovou při křtu Rathovy "Přisedněte si alias Absurdní proces"). Případ se týká webových stránek, nikoliv nynější Rathovy kauzy.

Policie obvinila bývalou Rathovu mluvčí z doby jeho hejtmanství Berill Maschekovou (vlevo na snímku z 9. října 2012 s právníkem Davida Ratha Adamem Černým a nakladatelkou Petrou Paroubkovou při křtu Rathovy "Přisedněte si alias Absurdní proces"). Případ se týká webových stránek, nikoliv nynější Rathovy kauzy. Zdroj: CTk

Pražská policie dnes obvinila z porušení povinnnosti při správě cizího majetku Berill Maschekovou, která byla mluvčí Davida Ratha na středočeském krajském úřadu v době jeho hejtmanství. Informovala o tom Česká televize. Případ se týká zakázky na web tojecool.cz, řekla ČTK mluvčí policie Jana Rösslerová.

Exposlanec Rath (dříve ČSSD) je obžalovaný z korupce v jiné kauze, kterou od loňského roku řeší soud. Jeho případ se týká stavebních a zdravotnických zakázek.

„Detektivové zabývající se hospodářskou kriminalitou obvinili jednatřicetiletou ženu z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Policisté vedou vyšetřování na svobodě,“ řekla mluvčí. Škoda se podle ní vyšplhala na více 1,5 milionu korun, za což hrozí až pět let vězení. Kauza se týká zakázky na webové stránky tojecool.cz, kvůli kterým policie přijala v minulosti několik trestních oznámení.

Vznik webu kritizovala opozice, zpracování také někteří odborníci. Stránky byly údajně předražené, kraj za ně zaplatil dva miliony korun.

„Kriminalisté mají k dispozici podstatné materiály, výsledky znaleckých zkoumání, a přiklánějí se tak k verzi, že trestní řízení je odůvodněné,“ řekla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Stránky měly vyvolávat zájem mladých lidí o dění v regionu, připravila je společnost Koch & Koch. V čele jejího představenstva stál Rathův právník Adam Černý. Vznik webu kritizovala opozice, zpracování také někteří odborníci. Byl údajně předražené, kraj za ně zaplatil dva miliony korun. Nedlouho po Rathově zatčení kvůli korupční aféře kraj stránky zrušil. Nebyly prý příliš aktivní a nepřinášely dostatečné množství informací.

Středočeští radní minulý týden rozhodli, že se kraj připojí jako poškozený k trestnímu řízení.