Odejde Grygárek? S Mečlem si vyměňují vzkazy přes média

Libor Grygárek

Libor Grygárek Zdroj: CTK

Šéf Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislav Mečl se dnes dostal do sporu se svým náměstkem Liborem Grygárkem. Mečl nejprve ČTK řekl, že ho Grygárek informoval o svém úmyslu rezignovat na funkci státního zástupce. Grygárek to ale vzápětí v České televizi (ČT) popřel a řekl, že rezignovat nehodlá. Mečl však trvá na svém, Grygárek podle něho lže. Odteď s ním tak chce komunikovat pouze písemně.

Napětí mezi oběma představiteli VSZ panuje přinejmenším od minulého týdne, kdy Mečl vyzval svého náměstka k rezignaci kvůli kontaktům s lobbistou Romanem Janouškem. Grygárek to tehdy odmítl.

„Dnes jsem se krátce setkal s panem náměstkem Grygárkem, který mě informoval o svém záměru rezignovat na funkci státního zástupce. K termínu tohoto kroku se blíže nevyjádřil. Sdělil jsem panu náměstkovi, že bych své případné kroky koordinoval s jeho, a jakmile tedy oficiálně rezignuje na funkci státního zástupce, neprodleně podám návrh i na jeho odvolání z funkce náměstka vrchního státního zástupce,“ řekl ČTK Mečl. Grygárek podle něho svůj záměr odůvodnil tím, že čelí mediální kampani a je znechucen.

Grygárek však poté ČT řekl, že informace o zamýšlené rezignaci není pravdivá. „Já jsem nerezignoval na post náměstka vrchního státního zástupce v Praze a nehodlám to udělat. Opakovaně jsem o tom informoval pana doktora Mečla. Dnes jsme hovořili spolu pouze na to téma. Pokud on je nespokojen s mojí prací a veřejně prezentuje své výhrady ke mně a k mojí práci, nechť využije svého zákonného oprávnění a podá návrh na moje odvolání. K tomu je oprávněn, a dokonce tento návrh nemusí ani odůvodňovat. Návrh se předkládá ministru spravedlnosti, tomu rozhodnutí já bych se podvolil a respektoval bych je, protože ani já si nedovedu představit spolupráci s panem doktorem Mečlem, budoucí,“ řekl Grygárek.

Mečl poté ČTK sdělil, že dnešní schůzku inicioval sám Grygárek, nikdo další u rozhovoru nebyl. Za svými slovy však stojí. „Asi jsem podcenil přítomnost třetí osoby a nepočítal jsem s nějakým lhaním. Samozřejmě je to tak, že pan Grygárek sdělil, že je pro rezignaci rozhodnut,“ řekl Mečl. Dodal, že Grygárek chtěl pouze koordinovat své kroky s Mečlovým případným návrhem na své odvolání z funkce náměstka. „To byl důvod té schůzky. Já jsem s panem náměstkem dnes o ničem hovořit nepotřeboval,“ uvedl.

U setkání podle něho nebyl nikdo další proto, že Grygárek ho prý požádal o soukromý rozhovor. „Nechtěl bych se dostat na takovou úroveň, že bych si ke každé takové schůzce bral nějaké další oči, uši nebo nějakou techniku, abych zaznamenával, kdo co říká. Pro mě samozřejmě z toho plyne poučení, že komunikace s panem Grygárkem tedy bude písemná,“ řekl Mečl.

Důvod Grygárkova vyjádření, který svůj záměr odejít popřel, prý nezná a nechce o něm spekulovat. „Měl jsem za to, že tady jde o nějakou soukromou rozmluvu mezi gentlemany. Pan Grygárek mě tedy přesvědčil, že ho za žádného gentlemana považovat nelze,“ dodal šéf VSZ.

Minulý týden uvedl, že Grygárek by měl na funkci náměstka rezignovat kvůli kontaktům s vlivným podnikatelem Janouškem. Zjistil prý, že v době, kdy měl jeho nynější podřízený na starosti úsek trestního řízení, zabývalo se VSZ pěti případy, které se k Janouškovi vztahovaly. Grygárek mu však tehdy řekl, že nevidí ke své rezignaci důvod a podotkl, že státní zastupitelství nikdy nevedlo proti Janouškovi trestní řízení. Mečl mu prý nepředložil žádné důkazy o jeho pochybení nebo neprofesionálním jednání.