ODS chce zrušit organizace v Praze 10 a 11, narušují obraz strany

Filip Humplík, předseda pražské ODS a spolumajitel agentury Konektor

Filip Humplík, předseda pražské ODS a spolumajitel agentury Konektor Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

Regionální rada pražské ODS schválila návrh na odebrání licence sdružení Prahy 10 a 11. Důvodem je dlouhodobé poškozování obrazu strany, sdělil předseda pražské ODS Filip Humplík. Definitivní rozhodnutí padne na pondělním republikovém sněmu.

Občanští demokraté v Praze 10 podpořili nedávno na ustavujícím jednání zastupitelstva společně s komunisty novou radu v čele s Radmilou Kleslovou (ANO). Podle médií byla Kleslová do listopadu 1989 příslušnicí komunistické rozvědky. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí bylo uděleno krycí jméno Lia a měla mít za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. Kleslová spolupráci popírá.

Organizace v Praze 11 podle pražského vedení poškozuje stranu svými kauzami kolem sporných prodejů pozemků. Bývalý starosta za ODS Dalibor Mlejnský rovněž v minulosti v médiích figuroval v kauze sledování politiků na Praze 11. Rozhodnutí není definitivní. V pondělí o něm bude ještě jednat republikový sněm ODS, který jediný má právo oblastní sdružení zrušit.

Není to první případ

Nebylo by to poprvé, kdy se ODS rozhodla ukončit činnost některého ze svých pražských oblastních sdružení. Koncem loňského února zrušila výkonná rada sdružení v Praze 4 a 12 a na Praze-západ. Důvodem byl netransparentní nábor nových členů a nestandardní postup při volbách místních a oblastních šéfů. V červnu 2011 ukončili občanští demokraté činnost sdružení v Praze 1. Jeho představitelé byli spojováni s řadou problematických kauz a uvnitř organizace panovaly ostré spory. Všechna zmíněná sdružení ODS byla posléze obnovena.