ODS odmítla restart s Fuksou v čele

Ivan Fuksa

Ivan Fuksa Zdroj: ctk

Dlouhodobí odpůrci předsedy Nečase, především bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a exministr zemědělství Ivan Fuksa, na víkendovém kongresu prohráli na plné čáře. Fuksa, druhý kandidát na funkci předsedy, získal zhruba třicet procent hlasů. Jeho nabídka na restart politiky ODS, a to i vládní, u delegátů nezabrala. Nemusí to však znamenat, že tím končí i jejich vzpoura ve sněmovně a zvednou ruku pro vládní balíček změn, včetně zvýšení sazeb DPH.

Půdu pro Nečasova „soka“ připravoval v sobotu v noci právě Tluchoř: „Přestaňme se navzájem vydírat. Vláda může pokračovat bez daňového balíčku a koalice může žít i bez Nečase,“ apeloval na účastníky kongresu.

V razantnější podobě se tak vlastně zopakovala situace z podzimu loňského roku na 22. kongresu ODS. Ten se Tluchoř, už na jaře sesazený z postu šéfa poslaneckého klubu, snažil přeměnit na kongres volební, a po boku mu stál právě Fuksa. Ten kritizoval Nečase, protože prosazoval prodloužení mandátu vedení ODS. Zato posléze přišel o křeslo ministra.

Fuksa, který kandidaturu ohlásil v sobotu v jedenáct hodin večer před téměř prázdným sálem, sliboval straně restart. Jak měl vypadat? Okamžité jednání o změně vládních priorit, neboť „TOP 09 již jistě pochopila, že ODS nenahradila v roli lídra na pravici“. A k tomu chvála prvního místopředsedy topky, ministra financí Miroslava Kalouska, že je rozumný politik, s nímž se jde domluvit. Fuksa také zdůraznil, že protestem proti daňovému balíčku rozhodně neusiluje o předčasné volby.

Tluchoř, když připravoval půdu pro Fuksovu kandidaturu, vyjádřil přesvědčení, že na kongresu se podaří najít nového lídra, který najde cestu zpět k modrému nebi. Fuksa pak tvrdil, že svým postojem chce nalít členům ODS do krve trochu modrého optimismu. Jejich slova na delegáty nezabrala.

Fuksa se nakonec vzdal i kandidatury na místopředsedu strany. Nespokojenci přesto hodlají s vedením ODS dál vyjednávat o daňovém balíčku a tvrdí, že na zvyšování DPH nekývnou. „Názor nás, rebelů, podpořila asi třetina delegátů a možná tedy i třetina stranické členské základny. Já to vnímám jako úspěch,“ tvrdí Fuksa. O daňovém balíčku má Poslanecká sněmovna jednat ve středu.