ODS podle Tluchoře: šéfem Blažek, místopředsedy Tluchoř a Fuksa

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek Zdroj: ctk

V ODS před nadcházejícím víkendovým kongresem vrcholí boj o pozice. Jak by například vypadalo vedení strany, kdyby se prosadila vize neformálního šéfa rebelujících poslanců ODS Petra Tluchoře? Předsedou by byl ministr spravedlnosti a nynější místopředseda ODS Pavel Blažek a místopředsedy jiný revoltující poslanec Ivan Fuksa a právě Tluchoř. Tak vypadají nominace, které si odhlasovali občanští demokraté v okrese Praha-východ, který je Tluchořovou domovskou organizací.

Oblastní kolegové Tluchoře přitom nominovali současně na prvního i řadového místopředsedu. Bývalý ministr zemědělství Fuksa pak bodoval i na Kolínsku, kde mu tamní ODS přiřkla nominaci na místopředsednické křeslo spolu se znovuzvoleným senátorem a teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou, europoslancem Milanem Cabrnochem a nynější první místopředsedkyní ODS a šéfkou Sněmovny Miroslavou Němcovou. Kuberu chtějí za místopředsedu také na Mladoboleslavsku.

Němcová se objevuje v nominacích ještě na Berounsku a Mladoboleslavsku. Zatímco boleslavská ODS si přeje, aby obhájila funkci první místopředsedkyně, kolínští občanští demokraté nominovali na tento post bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Mladoboleslavští straníci by uvítali, kdyby Pospíšil byl nadále řadovým místopředsedou. Kromě něj by tuto funkci podle nich mohl zastávat i boleslavský primátor a šéf středočeské ODS Raduan Nwelati. Ten by se na místopředsedu hodil i podle berounské ODS, která do těchto funkcí nominovala ještě pražského primátora Bohuslava Svobodu nebo prezidentova poradce a krajského zastupitele Jana Skopečka.

Nominační proces není uzavřen, dnes ještě čeká jednání ODS na Kladensku, Mělnicku, Nymbursku, Příbramsku a v Praze-západ a v úterý na Benešovsku, Kutnohorsku a Rakovnicku. Ve čtvrtek pak o konečných nominacích rozhodne regionální sněm.

Volební kongres ODS se sejde o nadcházejícím víkendu v Brně. Vedení ODS se zřejmě výrazně promění, a pokud Nečas obhájí pozici šéfa strany, asi přijde o většinu svých bývalých spojenců mezi místopředsedy.

David Klimeš: Sebevraždy ODS jsou čím dál horší