ODS vybere kandidáta na Hrad v primárkách

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: mediafax

Kandidáta ODS pro přímou volbu prezidenta vyberou členové strany na volebních shromážděních v krajích. Znám by měl být do 1. července. Kandidátem se může stát i nestraník, pokud má postoje blízké ODS. Po jednání dnešní výkonné rady ODS to řekl předseda strany Petr Nečas. ODS pořádá podobné primárky, v nichž hlasují všichni straníci, poprvé.

Prezidentské kandidáty mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany. Uchazeče o prezidentské křeslo mohou navrhovat do 22. dubna. Koncem dubna začnou samotné prezidentské primárky. Kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech.

Přímou volbu prezidenta kritizuje Petr Pithart. Přečtěte si aktuální rozhovor:

Petr Pithart: Proti vládě se vymezí i koaliční uchazeči o Hrad

Jako možní prezidentští kandidáti se dosud v ODS uváděli především místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Objevilo se také jméno europoslance a někdejšího hejtmana Evžena Tošenovského. Nečas dnes řekl, že v soukromém rozhovoru mu už někteří politici zájem o kandidaturu na Hrad potvrdili, je podle něj ale předčasné je jmenovat. Kandidaturu dnes před novináři nechtěla zatím potvrdit ani Němcová.

Žádný z dosud zvažovaných kandidátů ODS ale podle průzkumů veřejného mínění nyní nemá velké šance v přímé volbě prezidenta uspět. Němcovou by jako novou prezidentku podle agentury Factum Invenio rádo vidělo 6,9 procenta Čechů, Sobotku zhruba tři procenta lidí.