ODS vystavila vládě vysvědčení, kabinet prý selhává v migrační krizi a daních

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: CTK

Opoziční ODS vystavila v poločase vládě ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL kritické vysvědčení. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy je kabinet velmi dobrý například v šikaně aktivních a pracovitých lidí nebo omezování osobních svobod, naprosto špatný je naopak třeba v řešení migrační krize nebo zjednodušování daňového systému.

„Vláda funguje na jednoduchém principu. Na jedné straně se uskutečňuje to, co je výhodné pro byznys ministra financí Andreje Babiše (ANO). Výměnou za to Andrej Babiš dodává hlasy (premiérovi Bohuslavu) Sobotkovi a jeho sociální demokracii pro realizaci socialistických nápadů,“ řekl dnes před novináři Fiala. Babiš je vlastníkem skupiny Agrofert.

Kabinet se podle něho vymlouvá na minulost, žije přítomností a nestará se o budoucí prosperitu. Koalici kritizoval Fiala například za zrušení poplatků u lékařů a v lékárnách, zrušení druhého důchodového pilíře a za podle něho neodpovědné sestavování rozpočtu. K těmto bodům zařadil taky zavedení třetí sazby daně z přidané hodnoty, omezení výdajových paušálů pro živnostníky, zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronickou evidenci tržeb.

ODS: Vláda chce vychovávat lidi

Fialovu kritiku si vláda vysloužila taky za to, že chce podle něho vychovávat lidi. Předseda ODS vyjmenoval plány na úplný zákaz kouření v restauracích, na povinný poslední rok předškolního vzdělávání, kontrolu kotlů v domácnostech a zavedení povinných reflexních prvků pro chodce na silnicích mezi obcemi.

„Jediný, kdo může být opravdu spokojený, je Andrej Babiš. Protože, a na základě čísel to lze doložit, jemu se zjevně daří, a od státu dostává víc, než státu dává,“ uvedl Fiala. Babiš ale taková tvrzení odmítá a označuje je za lži, ohledně hospodaření Agrofertu prezentuje zcela jiné sumy než jeho političtí kritici.