Odsouzený generál Kovanda pracuje pro zbrojaře Glomex

Milan Kovanda

Milan Kovanda Zdroj: CTK

Zpravodajec Jan Pohůnek a dva bývalí ředitelé Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník přicházejí k soudu, kde si vyslechli osvobozující rozsudek
Milan Kovanda
3
Fotogalerie

Investiční skupina Glomex Invest, zaměřená zejména na zbrojní trh, od května zaměstnala zpravodajce Milana Kovandu, pravomocně odsouzeného v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Stal se výkonným ředitelem její exportně orientované společnosti Bowenite. Uvedl to server Euro.cz.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), soud v březnu udělil Kovandovi podmínku dva roky a sedmiletý zákaz činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Podmíněné tresty uložil i jeho spoluobviněným - někdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové (dříve Nagyové) a dvěma dalším zpravodajcům Ondreji Páleníkovi a Janu Pohůnkovi.

Podle rozsudku Nečasová zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby zařídili sledování premiérovy tehdejší manželky Radky. Získáním informací o její předpokládané nevěře chtěla uspíšit Nečasův rozvod.

Kovanda serveru řekl, že na nové pozici uplatní znalosti z mezinárodní spolupráce. „Bowenite působí jako integrátor pro zahraniční obchod v rámci investiční skupiny Glomex Invest. V tom spočívá má hlavní role,“ uvedl Kovanda.

Členem skupiny Glomex Invest je i zbrojařská firma Glomex Military Supplies, v jejímž čele od začátku roku stojí bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Ve funkci má zodpovídat za strategii firmy či kontakt s partnery a zákazníky.

Server připomněl, že Glomex společně s německou společností PSM nabízí české armádě pásová bojová vozidla Puma. „Projektem pro Armádu České republiky se Milan Kovanda nezabývá a ani v žádné další oblasti vyzbrojování české armády se nijak neangažuje a angažovat nebude,“ uvedl k tomu mluvčí Glomexu Jiří Grund.

Tržby skupiny Glomex Invest loni přesáhly 300 milionů korun.