Odvolací soud zamítl Rathovy stížnosti na soudce

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Odvolací soud zamítl stížnost bývalého poslance Davida Ratha (dříve ČSSD) na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který ho letos poslal nepravomocně na 8,5 roku do vězení za korupci. Námitka se týkala příbuzenství soudce a jeho strýce, advokáta Michala Pacovského, který podle Ratha krátce před verdiktem nabídl obhajobu, zastupování ale nakonec vypověděl.

Rathovu stížnost řešil Vrchní soud v Praze, o vývoji v případu informoval server Lidovky.cz.

Vrchní soud zamítl Rathovu stížnost na soudce Krajského soudu v Praze Pacovského, který dříve námitku vůči sobě odmítl, proti čemuž Rath podal stížnost. Námitka se týkala advokáta - Rath tvrdí, že se na něj obrátil soudcův strýc s nabídkou obhajoby, do té doby ho hájili právníci Roman Jelínek a Adam Černý. Bývalý poslanec prý udělil Pacovskému plnou moc, advokát ale druhý den soudu oznámil, že mohl být oklamán a zastupování Ratha odmítl. Soud nakonec přidělil Rathovi právničku ex offo Marcelu Ondřejovou. Advokátka poté namítala, že se měl soudce Robert Pacovský kvůli svému strýci Michalovi z jednání soudu vyloučit rovnou.

Snaha zdiskreditovat Pacovského

Vrchní soud podle serveru rozhodl podobně v případu incidentu s Rathovou známou, která v závěru hlavního líčení narušila jednání, když Rathovi přinesla na stůl fotografii, na které byl údajně zachycen soudce Pacovský, když spí u stolu s rozpitými půllitry od piva. Soudce dívku legitimoval a pohrozil jí pořádkovou pokutou, kterou nakonec neudělil. Zamítnutá stížnost údajně mířila na chování soudce Pacovského při řešení situace.

Rath dostal nepravomocně trest za korupci z doby, kdy byl hejmanem Středočeského kraje. Podle žalobce se podílel s dalšími deseti lidmi na promyšleném organizování úplatků při vyřizování veřejných zakázek financovaných zčásti fondy Evropské unie. Rath obvinění odmítá a tvrdí, že tendry byly pod výraznou kontrolou a nebylo množné je ovlivnit. Proti rozsudku se odvolali obžalovaní i státní zástupce Petr Jirát, případem se tak bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze.

Justice bude kromě toho řešit ještě takzvanou druhou větev kauzy Rath. Týká se rekonstrukcí či výstavby pavilonů krajských nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Celkem šlo o zakázky za více než 700 milionů korun. Kriminalisté kvůli tomu navrhli letos v létě obžalovat devět lidí a osm firem.