Odvolací soud zvýšil exposlanci Wolfovi trest za zneužití dotací

Bývalý poslanec ČSSD Wolf na archivní fotografii z parlamentu

Bývalý poslanec ČSSD Wolf na archivní fotografii z parlamentu Zdroj: archiv E15

Za zneužití státní dotace 11 milionů korun půjde bývalý poslanec Petr Wolf do vězení na šest let. Původní pětiletý trest od ostravského krajského soudu mu dnes zpřísnil Vrchní soud v Olomouci. Jeho ženě uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let.

Odvolací soud zároveň oběma výrazně zpřísnil peněžité sankce. Místo jednoho milionu korun musí Wolf zaplatit pět milionů. Jeho manželka jeden milion korun. Původně měla uhradit pětkrát méně.

Soud také zakázal Wolfovi vykonávat po dobu osmi let činnost ve statutárních orgánech a obchodních společnostech. Jeho ženě udělil čtyřletý zákaz. Vrchní soud svým verdiktem vyhověl odvolání státního zástupce, který u obou požadoval přísnější potrestání. Naopak odvolání Wolfových, kteří žádali zproštění obžaloby, zamítl.

Podle obžaloby Wolf a později i jeho manželka podvedli ministerstvo životního prostředí, od kterého dostali dotace 11 milionů korun na své projekty. Peníze získala jejich firma UT 2002 v rámci programu na podporu vědy a výzkumu na dva projekty. Zabývaly se například ochranou přírody, krajiny či nakládáním s odpady. Peníze podle obžaloby přitom získali na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací.

Wolfovi, bývalému poslanci za ČSSD, který se stal později loajálním k vládě premiéra Mirka Topolánka, hrozilo až deset let vězení.