Okamura se proti vyřazení z boje o Hrad odvolá

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Profimedia.cz

Prezidentský kandidát Tomio Okamura se odvolá proti vyřazení z řad prezidentských kandidátů. Úředníci ministerstva vnitra jeho kandidaturu neuznali kvůli nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších. S tím Okamura nesouhlasí a v úterý podá žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Okamura odevzdal petici s téměř 62 tisíci podpisů. Úředníci mu ovšem po kontrole chybovosti neuznali přes 26 tisíc podpisů a Okamura tak nesplnil zákonnou povinnost nasbírat nejméně 50 tisíc podpisů. Již v pátek se ovšem objevily pochybnosti, že ve způsobu výpočtu neplatných hlasů je chyba. Podle propočtů E15.cz měl Okamura přijít jen o 13 tisíc hlasů. To by mu sice vzhledem k prezidentské kandidatuře nepomohlo, přesto se ale Okamura cítí poškozený.

„Jediným správným řešením je, aby ministerstvo překontrolovalo všech více než 61 tisíc podpisů, co jsem odevzdal, aby to bylo správné,“ uvedl. jeho advokátkou je další neúspěšná prezidentská kandidátka Klára Samková, která už dříve avizovala, že prezidentskou volbu napadne. Výběr právní zástupkyně je ale podle Okamury náhodný.

Novopečený senátor Okamura tvrdí, že podle kontroly podpisů, kterou během víkendu provedl jeho tým, petenti nejčastěji uváděli chybnou adresu. Zákon přitom požaduje údaje, který občana identifikují. Mezi ty adresa nepatří. „Z tohoto hlediska považujeme vyškrtnutí těch občanů, kteří neuvedli nebo uvedli nesprávně svou adresu trvalého pobytu za omezování jejich ústavních práv,“ řekl.

Ministerstvo vnitra do prezidentských voleb pustilo jen osm kandidátů, z těch vážných byli vyřazeni ještě Jana Bobošíková a Vladimír Dlouhý. Dlouhý už v pátek avizoval, že se obrátí NSS, dnes to potvrdil. Bobošíková se rozhodla vydat jinou cestou. Zákon jí prý umožňuje podat ministerstvu vnitra návrh, aby odstranilo „zjevné chyby“. Bobošíková by jako jediná z vyřazených kandidátů měla při jiném způsobu výpočtu neplatných hlasů nárok na uznání petičních archů, získala by totiž 50 797 platných podpisů.

Vůbec první stížnost v souvislosti s prezidentskými volbami dnes NSS obdržel od Jiřího Kessnera, který shromáždil 54 podpisů. Lhůta na podání stížností vyprší ve středu odpoledne.