OLAF ani Evropská komise se ke stížnosti v kauze Čapí hnízdo nechtějí vyjádřit

Čapí hnízdo.

Čapí hnízdo. Zdroj: archiv Blesku

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě (14. 9. 2017)
Babiše s Faltýnkem (oba ANO) vydali poslanci k trestnímu stíhání. Oba se bránili, že nic neprovedli a jde o snahu ovlivnit volby
4
Fotogalerie

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) se v tuto chvíli nebude vyjadřovat ke kauze dotace Evropské unie pro farmu Čapí hnízdo, jejíž vyšetřování vedl. Sdělila to mluvčí úřadu v reakci na stížnost společnosti Agrofert k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování dotace. O stížnosti v úterý informoval premiér a bývalý majitel Agrofertu Andrej Babiš. Mluvčí Evropské komise nechtěla stížnost koncernu ohledně údajně nestandardního vyšetřování komentovat.

Mluvčí Mina Andreevová dodala, že Evropská komise doporučení ze závěrečné zprávy OLAF zkoumá, ale zatím není možné říci, kdy bude s analýzou zprávy hotová. Zveřejnění zprávy je podle ní záležitostí českých úřadů. Komise dosud žádost o zveřejnění nedostala, uvedla Andreevová.

Babiše kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila česká policie a žádá o jeho vydání Poslaneckou sněmovnu.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka v úterý řekl, že stížnost podaná k evropským orgánům není reakce na závěrečnou zprávu OLAF, ale že ji koncern podal před několika měsíci ještě v době vyšetřování.

Zástupce úřadu evropského ombudsmana potvrdil, že instituce stížnost obdržela a 14. prosince rozhodla o jejím přijetí. Zdůraznil ale, že to je zatím jen formální administrativní krok, který automaticky neznamená, že úřad bude OLAF kontaktovat s žádostí o další informace. "Ombudsmanka Emily O'Reillyová nyní stížnost posuzuje," dodal mluvčí.

Mluvčí OLAF podotkla, že OLAF ve své závěrečné zprávě poskytl doporučení Evropské komisi a příslušným justičním orgánům v České republice a k případným dalším krokům se musejí vyjádřit tyto instituce.

Sám Babiš v úterý uvedl, že závěrečnou zprávu OLAF z vyšetřování nečetl. Úřad dokument před Vánoci poskytl českému ministerstvu financí a premiér předpokládá, že materiál dostane i Agrofert, který se k němu podle něj poté vyjádří.

Vyšetřování OLAF se týkalo padesátimilionové dotace, kterou z evropských fondů získala farma Čapí hnízdo. Česká policie kvůli tomu obvinila 11 lidí, mezi nimi i premiéra Babiše (ANO) a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací:

Video placeholde
Čapí hnízdo: podívejte se, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára