Informace OLAF o Čapím hnízdě nezveřejníme, rozhodl státní zástupce

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
7
Fotogalerie

Zpráva Evropského úřadu proti podvodům OLAF, která posuzuje kauzu údajných dotačních podvodů farmy Čapí hnízdo Andreje Babiše, má zůstat tajná. Doporučení vydalo Městské státní zastupitelství v Praze, které dohlíží na vyšetřování kauzy. Aktuálně.cz to řekla mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová, zveřejnění dokumentu by prý mohlo ohrozit trestní řízení. Ministerstvo financí nyní čeká na výsledky analýzy, zda zprávu zveřejnit.

Zenklová také řekla, že bude zpráva zařazena do vyšetřovacího spisu. "Zpráva nám dnes dorazila. Státní zástupce si ji prostuduje a bude zařazena do vyšetřovacího spisu. My ji zveřejňovat nebudeme, aby nebyl zmařen účel trestního řízení," uvedla. 

"V tomto smyslu jsme reagovali i na dotaz ministerstva financí, kdy jsme sdělili, že zpráva bude zařazena do vyšetřovacího spisu a že podle nás jsou důvody pro to, aby nebyla zveřejněna právě s ohledem na trestní řízení," dodala mluvčí. Upozornila ale, že zveřejnění ministerstvu nemohou žalobci zakázat, jde pouze o jejich vyjádření k věci.

Ministerstvo financí si počká na analýzu, zda zprávu zveřejnit. „Správní řízení o poskytnutí informace probíhá, ministerstvo nemůže předjímat, jak dopadne. Chceme rozhodnout v kratší lhůtě, než nám ukládá zákon,“ řekl E15 mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku vznikla přestavbou zanedbaného statku a lihovaru na multifunkční kongresové centrum. Rekonstrukce začala v roce 2006 a nyní je z něj luxusní areál na pořádání společenských akcí. Sám Andrej Babiš se na Čapím hnízdě nedávno ženil. Policejní vyšetřování souvisí s tím, jak byla stavba Čapího hnízda financována – za jakých okolností byly vyčerpány peníze z evropských fondů na podporu cestovního ruchu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš od začátku mlžil, kdo je vlastníkem areálu, odmítal, že by šlo o něho samotného. „S Čapím hnízdem nemám nic společného... Nevím, komu to patří,“ řekl Andrej Babiš týdeníku Respekt v roce 2013. 

Podívejte se na přehled, jak se kauza vyvíjela v čase:

Video placeholde
Čapí hnízdo: čtěte, jak se vyvíjela Babišova kauza s padesátimilionovou dotací • Nguyen Thuong Ly, František Kára