Čapí hnízdo: Se zveřejněním zjištění OLAFu není důvod otálet, říkají odborníci

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: Farma Capi hnizdo

Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Andrej Babiš
Farma Čapí hnízdo
5
Fotogalerie

Postup ministerstva financí v kauze farmy Čapí hnízdo je problematický, soudí odborníci. Rezort ministryně Aleny Schillerové (ANO) sice včera obdržel zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) posuzující oprávněnost čerpání padesátimilionové dotace, zprávu ale stále nezveřejnil.

Ministerstvo ve spolupráci s českými orgány a Evropskou komisí posoudí, zda a jakým způsobem je možné zprávu zveřejnit, zejména s ohledem na právní předpisy, uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Takový postup je podle Tomáše Prouzy, bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti, nepřijatelný.

„Postupu ministerstva vůbec nerozumím. Neexistuje žádná externí překážka, která by mu bránila ve zveřejnění, zprávy OLAFu nejsou nijak utajované. Je jasné, že zpráva obsahuje nález velmi podobný tomu, co tvrdí česká policie – tedy že došlo k obejití pravidel. Kdyby bylo vše v pořádku, tak nepochybuji o tom, že by byla zpráva už dávno venku,“ tvrdí Prouza.

Podobně kriticky nahlíží na postup ministerstva i Vladimír Bartovič, šéf nezávislého think-tanku pro evropskou politiku Europeum. „Pokud došel OLAF k tomu, že bylo čerpání dotace neoprávněné, dřív nebo později se to veřejnost musí dozvědět. Ministerstvo by mělo zprávu neprodleně zveřejnit a učinit potřebné kroky – například požádat o vrácení dotace, Brusel bude požadovat peníze zpět,“ říká Bartovič.

„I kdyby z jakéhokoliv důvodu ministerstvo nemohlo zveřejnit celé znění zprávy, ať alespoň poskytne informace, které zpráva obsahuje. To je určitě možné,“ dodává expert.

Podrobný vývoj kauzy jsme přehledně zmapovali>>>

V souvislosti s policejním vyšetřováním ministerstvo zprávu poskytlo mimo jiné Nejvyššímu státnímu zastupitelství. „Na základě toho se mohu domnívat, že se nejedná jen o nezávažný formální případ,“ podotýká profesor evropského práva a proděkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Michal Tomášek a připomíná, že je na národních orgánech, jak se závěry OLAFu naloží.

„Ve zprávě mohou být čtyři roviny informací. Že je vše v pořádku, to je nepravděpodobné. Možná jsou formální pochybení, to by nebylo závažné. Také ale mohlo dojít k útokům na finanční zájmy Evropské unie. Buď z nedbalosti, nebo úmyslně. A to už závažný případ je,“ vysvětluje Tomášek.

O poskytnutí zprávy OLAF požádal ministerstvo poslanec Dominik Feri (TOP 09) a poslanecký klub Pirátů. Podle mluvčího Žurovce bude ministerstvo v příštích dvou týdnech skrz zadanou analýzu zkoumat, které části zprávy je a není možné zveřejnit.

"Dokud nebudu mít zpracovanou analýzu od právníků, informace od OLAFu, případně se obrátím na dozorujícího státního zástupce, tak ministerstvo financí zprávu zveřejnit nemůže," řekla ministryně Schillerová. 

Vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství:

NSZ zprávu vyhodnotí a poté s největší pravděpodobností postoupí příslušnému dozorovému státnímu zastupitelství, v tomto případě Městskému státnímu zastupitelství v Praze. K samotnému obsahu zprávy nebudeme poskytovat žádné informace, protože dokument může sloužit jako důkaz v probíhajícím trestním řízení a zveřejněním podrobností by mohlo dojít k maření účelu tohoto trestního řízení.

Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno jedenáct lidí, mezi nimi premiér Babiš a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Policie po volbách znovu požádala o vydání obou politiků k trestnímu stíhání, Sněmovna o žádosti dosud nerozhodla.

Evropská komise také minulý týden vyzvala Česko, aby výdaje na projekt Čapí hnízdo vyjmulo z operačního dotačního programu ROP Střední Čechy. Ministerstvo zatím nevyneslo žádný verdikt. Podle serveru Neovlivní.cz by vyjmutí Čapího hnízda z ROP znamenalo, že padesátimilionová dotace na projekt bude zaplacena z českého rozpočtu.

Podívejte se, jak se kauza vyvíjela:

Video placeholde
• Nguyen Thuong Ly, František Kára