Ombudsmanka: Policie při návštěvě čínského prezidenta několikrát chybovala

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

český prezident Miloš Zeman a čínská hlava státu Si Ťin-pching
Na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze visely čínské a české vlajky (na snímku z 23. března).
Aktivisté v Praze překrývali čínské vlajky tibetskými, policie zadržela 12 lidí
Čínský prezident Si Ťin-pching po příletu do Prahy
Letadlo čínského prezidenta Si Ťin-pchinga přistálo
11
Fotogalerie

Policie jednala podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové při březnové návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga při některých incidentech v ulicích Prahy nepřiměřeně a zmatečně. Některé lidi podle ní bezdůvodně zajišťovala a převážela je na služebnu Bartolomějská, uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Podle ochránkyně policisté vážně pochybili, když nezakročili proti stoupencům čínského prezidenta bijícím žerděmi vlajek muže s tibetskou vlajkou. "Místo aby zakročila proti agresivním příznivcům čínského prezidenta nebo alespoň zjistila jejich totožnost, zakročila naopak proti oběti jejich útoku," uvedla mluvčí.

Použití donucovacích prostředků bylo podle ochránkyně důvodné, dokud muži hrozilo zranění. Jeho následné zajištění však bylo nesprávné. "Odůvodnění policistů, že neviděli, kdo útok začal a kdo se bránil, svědčí o tom, že dění neměli pod kontrolou," uvedla mluvčí. Podle ochránkyně by policie měla zvážit pořizování videozáznamů z podobných akcí, aby bylo možné následně situaci vyhodnotit a aktéry identifikovat.

Jak dále ombudsmanka uvedla, v ulici Evropská se dva aktivisté připoutali ke sloupům veřejného osvětlení a vyměňovali čínské vlajky za tibetské. Další lidi přihlíželi a někteří se také připoutali ke sloupům. Policie vymezila prostor, aby mohli s výškovou plošinou muže na sloupech sundat, a vyzvala všechny k opuštění tohoto prostoru. Ty, kdo prostor neopustili, zajistila a převezla na služebnu Bartolomějská. Podle ochránkyně policie v tomto případě jednala v rozporu se zákonem, který umožňuje zajištění pouze tehdy, pokud je důvodná obava, že bude dané protiprávní jednání pokračovat nebo bude osoba mařit řádné objasnění věci.

Za naprosto zmatečný označila ombudsmanka postup policistů v souvislosti s tibetskou vlajkou na budově FAMU. Motiv jednání policie, kdy zjišťovala, zda majitel budovy ví o vyvěšení tibetské vlajky, podle ní lze považovat za legitimní. Vzhledem k tomu, že v blízkosti budovy se nacházeli příznivci čínského prezidenta s vlajkami na dlouhých žerdích, mohlo jít o bezpečnostní riziko. "Pochybnosti však vyvolává zejména opakované vyslání hlídky do budovy a skutečnost, že policisté i napodruhé pouze zjišťovali, zda vedení o vlajce ví," uvedla Hrazdílková.

Požadavek policie na odstranění vlajky Tibetu vyvěšené v okně kancelářské budovy proti hotelu Hilton pak vyvolával podezření ze selektivního odstraňování symboliky, která by mohla popouzet čínského prezidenta. Ochránkyni se ale nepodařilo získat informace o odstraňování či neodstraňování jiných překážek ve výhledu policejních odstřelovačů, takže podle ní nelze prokázat narušení práva na svobodu projevu.

Jak dále ombudsmanka uvedla, ředitel Krajského ředitelství policie Prahy její argumentaci z velké části připustil a přijal adekvátní opatření k nápravě. Nesouhlasí však se závěry ochránkyně v hodnocení zásahu na ulici Evropská.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta policie podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) zadržela 23 lidí. Statistiky neuvádějí, zda se šlo o Číňany, nebo o Čechy. Podle interního šetření policie chybovala pouze při bezpečnostních opatřeních na pražské FAMU, kam policisté přišli kvůli vyvěšeným tibetským vlajkám.

Náklady na bezpečnostní opatření při březnové návštěvě čínského prezidenta v Česku se vyšplhaly zhruba na 16 milionů korun, o bezpečnost státníka se každý den staralo kolem tisícovky policistů. Policie čelila kvůli některým svým zásahům proti projevům nesouhlasu s čínskou politikou kritice.