Na Evropské před návštěvou Si Ťin-pchinga visí čínské vlajky, Praha 6 protestuje

Čínský prezident Si Ťin-Pching při projevu v OSN

Čínský prezident Si Ťin-Pching při projevu v OSN Zdroj: CTK

Na stožárech veřejného osvětlení podél Evropské třídy v Praze visí čínské a české vlajky. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana jde o placenou reklamu, kterou by měla platit Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Městská část Praha 6 to kritizuje, vedení Prahy se podle starosty Ondřeje Koláře (TOP 09) snaží zavděčit prezidentovi Miloši Zemanovi. Do Česka přiletí v pondělí na oficiální státní návštěvu čínský prezident, pobude 49 hodin.

Hlavní třída vedoucí k letišti je ve správě hlavního města, osvětlení pro něj spravuje firma Eltodo. „Umístění reklamy by mělo v podstatě kopírovat trasu směřující z letiště na Hrad. Podle mých informací měla být reklama instalována v období návštěvy čínského prezidenta, tedy od 28. do 30. března, ale kvůli státním svátkům umístila společnost Eltodo reklamu již dnes,“ vysvětlil mluvčí. V Praze se objevily také billboardy s nápisem Vítejte v České republice v češtině a čínštině.

Přivítají vlajky i další prezidenty?

„Chápu, že státní návštěvě se sluší připravit přivítání se všemi poctami, které předepisuje protokol a dobré způsoby. Lézt ale někomu do zadnice tím, že po městě vyvěšuji vlaječky jeho země, mi přijde přes čáru, zvláště pak v případě, že se jedná o stát, se kterým nemá Česká republika žádný bližší vztah,“ komentoval vlajky na Evropské třídě Kolář. Podobná výzdoba ale čekala na čínského prezidenta při jeho návštěvě třeba v Londýně.

Starosta očekává, že podobnou výzdobu město připraví i při návštěvách dalších prezidentů. „Mrzí mě, že vedení hlavního města České republiky se snaží takto přihlouplým způsobem zavděčit hradnímu pánovi, kterému se v krátké době podařilo zničit téměř vše, co zde od roku 1989 bylo v této zemi pracně budováno,“ dodal Kolář.

Magistrát souhlasil

Čínská ambasáda požádala hlavní město o stanovisko k umístění reklamy. „Magistrát s umístěním reklamy souhlasil, nicméně na akci se nijak nepodílí. Jedná se pouze o umístění reklamy na sloupech veřejného osvětlení,“ řekl mluvčí magistrátu.

Za minulého režimu byla Evropská ulice, která se tehdy jmenovala Leninova, při návštěvách sovětských vůdců vždy vyzdobena československými a sovětskými vlajkami.

Čínský prezident Si Ťin-pching do Česka přiletí v pondělí dvě hodiny po poledni. Kromě setkání s předními českými politiky například zasadí v Lánech strom nebo navštíví Strahovský klášter v Praze. Český prezident v uplynulých týdnech řekl, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a podpis asi 20 konkrétních dohod.