Ostravský primátor Kajnar podal na ČSSD žalobu

Petr Kajnar, Ostrava

Petr Kajnar, Ostrava Zdroj: E15 Anna Vackova

Ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD) zatím není rozhodnut, zda podá odvolání proti vyloučení ze strany. Na ČSSD ale kvůli údajně nedemokratickým postupům při sestavování kandidátní listiny pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny podal žalobu.

Návrh na zrušení Kajnarova členství ve straně vzešel z místní organizace Ostrava-Poruba. V lednu o něm sociální demokraté rozhodli na členské schůzi a následně jejich rozhodnutí i Okresní výkonný výbor ČSSD Ostrava. Primátor má nyní ještě šanci odvolat se k okresní konferenci.

„Nemyslím si, že bych v téhle chvíli chtěl být členem politické strany, která vlastně porušuje principy při jednáních orgánů. Nicméně přemýšlím o tom, že se odvolám, protože to nepovažuji za spravedlivé,“ řekl Kajnar.

Kandidátku napadl dvakrát. Neúspěšně

Primátor loni před volbami prostřednictvím předběžného opatření dvakrát neúspěšně napadl u soudu kandidátku ČSSD, která podle jeho mínění nebyla sestavena demokratickým způsobem. Kajnar, tehdy ještě předseda moravskoslezské ČSSD, na ní chyběl.

„Ohradil jsem se proti způsobu, jak se sestavovala kandidátka. Kontrolní orgány strany na to nereagovaly, tak jsem podal žádost o předběžné opatření,“ připomněl Kajnar. Proti zamítnutí předběžného opatření se primátor odvolal. „Rozhodnutí ještě nemáme, ale v téhle chvíli jsem podal žalobu na sociální demokracii kvůli způsobu sestavování kandidátek a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ uvedl Kajnar. Odvolání proti zrušení členství ve straně sice zvažuje, ale definitivně zatím rozhodnut není.

Primátor opakovaně kritizuje, že se strana v Ostravě údajně cíleně zbavuje nepohodlných lidí i místních organizací. Podle něj se ve městě porušují principy výběrů kandidátů a nedodržují se stanovy, které se podle potřeby „ohýbají“ ve prospěch současného vedení ostravské ČSSD.

Předseda ostravské ČSSD Adam Rykala dnes ČTK řekl, že Kajnar se proti rozhodnutí o zrušení členství může dovolat do 30 dnů od jeho doručení. Podle něj pak o případném odvolání rozhoduje nejbližší okresní konference. Nejbližší se koná 15. března. Pokud se tedy Kajnar odvolá až po tomto datu, bude o jeho odvolání rozhodovat až další konference. Rykala Kajnarovi výtky k fungování ostravské ČSSD odmítá. Poukázal na to, že dokud Kajnar na stranických kandidátkách byl, jejich sestavování mu nedemokratické nepřišlo. Kajnarovy kroky označil za snahu co nejvíce poškodit ČSSD.

^ Petr Kajnar ^

Osmapadesátiletý politik se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Své místo lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990.