Ovčáček se znovu navezl do Peroutky, sporný článek ale stále nemá

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček Zdroj: CTK

Kdyby Ferdinand Peroutka po okupaci v roce 1939 mlčel, zůstal by novinářem, uvedl dnes na adresu některých článků slavného československého žurnalisty mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Sporný článek o Adolfu Hitlerovi, který Zeman Peroutkovi připsal v projevu k výročí holokaustu, mluvčí ale zatím nenašel.

Ovčáček dnes potvrdil, že pátrání po stati nazvané Hitler je gentleman v časopisu Přítomnost se ujal především on sám. „Nechceme nic uspěchat, postupujeme velmi pečlivě, a to zpětně od roku 1939,“ popsal hledání článku, jehož existenci už dříve zpochybnil jak historik Petr Zídek, tak Společnost Ferdinanda Peroutky. Prezident na jeho existenci ale trvá.

K pročítání jiných Peroutkových článků mluvčí poznamenal, že „odhalují myšlenkový a ideový základ oficiální reprezentace druhé republiky a protektorátu Čechy a Morava“. Citoval přitom ze dvou příspěvků z dubna 1939, v nichž Peroutka psal o oslavách padesátin Hitlera a o „nové ústavě“ v Čechách a na Moravě po nacistické okupaci v březnu 1939. Tato ústava měla vycházet mimo jiné z Hitlerova diktátu prezidentu Emilu Háchovi a Češi se jí podle autora měli „držet s vášní, jaké se Chodové drželi svých výsad“.

„Tento a podobné články nelze než glosovat slovy, kdyby Ferdinand Peroutka v té době mlčel, tak by zůstal novinářem,“ komentoval to Ovčáček.

Historik Zídek i Společnost Ferdinanda Peroutky zpochybnili i další část Zemanova projevu k výročí holokaustu, v níž Peroutkovi připsal citát „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Společnosti rovněž vadí, že dal známého novináře, který byl za druhé světové války vězněn v koncentračních táborech, do souvislosti s fascinací intelektuálů nacismem. Prezidenta vyzvala, aby svá slova doložil, nebo se omluvil. Zeman to ale odmítl a na svých výrocích trvá.

Martin Čaban: Rozorávání mezí podle Zemana

Glosa: Prezident se nemýlí