Parkanová zveřejnila výslechy v kauze letadel CASA

Vlasta Parkanová

Vlasta Parkanová Zdroj: E15

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) zveřejnila na svých internetových stránkách záznamy výpovědí všech svědků i obviněných v kauze letadel CASA. Materiály nechce kvůli pokračujícímu vyšetřování blíže komentovat. Parkanovou policie v souvislosti s nákupem letadel viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vedoucí katedry trestního práva UK Jiří Jelínek řekl, že krok Parkanové je určitým nestandardním způsobem obhajoby, který ale může zkomplikovat vyšetřování.

Jelínek to zdůvodnil mimo jiné tím, že někteří lidé mohou být varování nebo mohou zmizet důkazy, z toho důvodu je i přípravné jednání neveřejné. Zveřejnění výpovědí svědků nebo jiných obviněných může být navíc podle Jelínka charakterizováno jako nepřiměřený zásah do jejich osobní sféry. „Může to kolidovat s normami na ochranu osobnosti, správné to podle mě není,“ prohlásil Jelínek v České televizi. Dodal, že vyšetřovatelé by na situaci měli reagovat rychlým ukončení vyšetřování.

Vrchní státní zastupitelství v Praze, které v kauze vykonává dozor, se ke kroku exministryně nechce vyjadřovat. „Styl vedení obhajoby ani úkony obviněných nikdy nekomentujeme,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Mezi zveřejněnými dokumenty na webu Parkanové je například výslech bývalého náčelníka generálního štábu a nynějšího ministra obrany Vlastimila Picka, který na většinu otázek vyšetřovatelů odpovídá, že si na události doprovázející rozhodnutí o nákupu letounů nevzpomíná. Expremiér Petr Nečas (ODS), který byl v době rozhodnutí o letadlech ministrem práce a sociálních věcí, při výslechu například uvedl, že cena letadel byla obtížně odhadnutelná. Podle tehdejšího ministra pro evropské záležitosti a pozdějšího ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale největším kritikem obchodu byl právě Nečas.

O nevýhodnosti transakce naopak vypovídal například pilot Karel Daňhel, který byl ze začátku také členem hodnotící komise. „Z následujících jednání hodnotící komise jsem byl vyřazen poté, co jsem napsal náčelníkovi generálního štábu, že nabídka, předkládaná společností Omnipol v závěru roku 2008, by měla být vyřazena,“ uvedl Daňhel u výslechu.

Parkanové se na policii zastal například její tehdejší náměstek Martin Barták. Při výslechu uvedl, že považuje obchod za výhodný pro ČR. Podporu Parkanové vyjádřil také někdejší ministr financí a její stranický kolega z TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda o tom jednala několikrát, žádný z ministrů nevznesl pochybnost a všichni jsme tu operaci považovali za výhodnou,“ sdělil detektivům Kalousek, který zpochybnil rovněž znalecký posudek, na jehož základě policie stanovila škodu. Další z tehdejších náměstků Parkanové Radek Šmerda pak vypověděl, že neumí posoudit, zda byla cena letounů přiměřená či nikoli.

letadlo CASAletadlo CASA|ctkPůvodně měly stát dohromady tři letouny CASA 2,2 až 2,3 miliardy korun, nakonec to bylo 3,6 miliardy. Navíc byla dodatečně uzavřena servisní smlouva za další zhruba jednu miliardu

O nákupu letadel CASA rozhodla vláda Mirka Topolánka v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Kvůli obchodu je vyšetřována Parkanová a tehdejší ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Kriminalisté Parkanovou viní ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli tomu, že podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla škoda 658 milionů korun. Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. V květnu při svém druhém výslechu na policii uvedla, že stíhání považuje za bezdůvodné a že jej psychicky velmi špatně snáší. Vinu odmítá i Staněk.

Michal Hon: Cenu letounů CASA zvedla inflace a požadavky armády