Péče v nemocnicích podražila. Kvůli platům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ilustrační foto
Nemocnice Městec Králové
ilustrační foto
4
Fotogalerie

Všeobecná zdravotní pojišťovna platí nemocnicím za menší objem práce o 5,5 miliardy korun více než před třemi lety.

Miliardy korun navíc, které zdravotní pojišťovny posílají v posledních letech do nemocnic, šly na jejich chod. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny za ně není víc péče. „Produkce nemocnic plynule klesá, zatímco úhrady nemocnicím plynule stoupají,“ shrnuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

U největší zdravotní pojišťovny stouply mezi lety 2013 a 2016 úhrady nemocnicím o 14 procent, zatímco objem vykázané péče klesl o tři procenta. Pojišťovna tak poslala do nemocnic loni o 5,5 miliardy korun víc než o tři roky dříve. Vykázané péče může být méně i proto, že VZP mezi lety 2013 a 2016 ubylo 2,6 procenta pojištěnců.

Podle experta na zdravotnictví Pavla Vepřeka ze Sdružení Občan má zásadní vliv to, jak se peníze nemocnicím přidělují. „Nemocnice dostane víc peněz než v předchozím období, když udělá o něco méně péče. Za stále méně péče se proto platí čím dál více peněz,“ vysvětluje Vepřek. „Místo toho by se měly podporovat ty nemocnice, které dokážou pacienta léčit kvalitně a efektivně.“

„Růst úhrad je dán také růstem platů a mezd zdravotníků, které se v posledních letech výrazně navyšují,“ uvádí vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Ondřej Macura.

Osobní náklady představují pro nemocnice nejvýznamnější nákladovou položku, v roce 2015 tvořily 46,3 procenta z celkových nákladů. V menších městských nemocnicích tvoří dokonce 57 procent nákladů. Kromě výplat ale rostou také náklady na moderní léčiva, která jsou zase významnou položkou pro velké státní nemocnice.

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví se celkově objem péče nemocnic pro všechny pojišťovny dohromady přece jen zvyšuje. Celkově náklady všech pojišťoven na péči v nemocnicích stouply od roku 2013 o 16,8 procenta. V roce 2016 poslaly pojišťovny za péči v nemocnicích 121,5 miliardy korun.