Pegas Nonwovens stáhne své akcie z varšavské burzy, obchodování v Polsku se nevyplatí

Pegas Nonwovens

Pegas Nonwovens Zdroj: Pegas Nonwovens

František Řezáč, generální ředitel PegasuNonwovens
Pegas Nonwovens - zahájení obchodování na polské burze ve Varšavě.
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
Pegas Nonwovens
8
Fotogalerie

Znojemský výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens ukončí obchodování se svými akciemi na varšavské burze. Důvodem jsou nízké objemy obchodů, které neodpovídají nákladům vynaloženým na takzvanou kotaci akcií. 

Předpokládá se, že naposledy se bude s akcemi na burze obchodovat v polovině března, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Jan Židek. Akcie společnosti zůstávají obchodované na pražské burze.

Představenstvo schválilo záměr dnes. Podle polských zákonů je nutné akcie nabídnout akcionářům k odkupu. K dnešnímu dni je takto evidováno 434.531 akcií, což tvoří 4,7 procenta základního kapitálu společnosti. Cena bude 127 zlotých za jednu akcii (786 Kč), celkem tedy přes 341 milionů korun. Akcionáři mají možnost si akcie ponechat. Podle Židka se cena blíží tržní ceně akcií.

Pegas má závody ve Znojmě, v Bučovicích a také v Egyptě poblíž Káhiry. Vyrábí netkané textilie na bázi polypropylenu a polyetylenu, které se využívají nejen pro hygienu, ale i ve stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Za loňská tři čtvrtletí činily tržby 4,3 miliardy korun. Společnost je součástí mezinárodního holdingu se sídlem v Lucembursku a zaměstnává v ČR 570 lidí.