Nemovitosti jsou na maximu, poptávka chladne. Praha už jen pro bohaté

Praha

Praha Zdroj: Aleš Pospíšil

Praha
Václavské náměstí
HB INDEX 3Q 2017 – Pozemky
HB INDEX 3Q 2017 – Rodinné domy
HB INDEX 3Q 2017 – Bytové jednotky
20
Fotogalerie

Ceny nemovitostí rostly ve třetím čtvrtletí ve všech krajích a prakticky se dostaly na svá historická maxima, když meziročně vzrostly o více než 11 procent, uvádí analýza Hypoteční banky. Cihlové byty v širším centru Prahy se stávají pro běžné smrtelníky nedostupnými, a i přes stále ještě příznivé podmínky financování poptávka pomalu oslabuje. Ale i nabídka atraktivních bytů se zmenšila.

Ke zdražování došlo ve všech krajích. Vůbec nejrychleji se ceny zvyšovaly v Jihomoravském, Zlínském a Středočeském kraji, uvádí tzv. HB index. Růst zaznamenaly byty ve starších panelových domech, nejvíce žádaná je stále dispozice 2+1, nebo 2+kk.

Při bližším pohledu na Prahu došlo ke zpomalení růstu cen starších bytů. Nové projekty se však nabízejí už jen od 65 000 Kč za metr čtverečný. Díky tomu dochází k přesunu těžiště prodejů novostaveb do mimopražských lokalit. Podíl koupě nového bytu na investici dosáhl v Praze již 35procentní úrovně.

O moc lepší vyhlídky nemají ani ti, kteří chtějí rodinný domek. Dle analytiků hypoteční banky vyhnala poptávka nahoru ceny stavebních materiálů. Přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů, a to i díky průběžně fungujícímu programu „zelená úsporám“. Řadové rodinné domy staví developeři v Praze, Brně a Plzi.

Dle Hypoteční banky developeři často obcházejí regulační plány pro výstavbu rodinných domů na minimální velikost pozemku, a to tak, že kolaudují řadové rodinné domy jako bytové jednotky.

Ne všichni zájemci o střechu nad hlavou však chtějí novostavbu, zájem je i o rodinné domy ve zhoršeném stavu, zejména díky jejich nižší pořizovací ceně a možnosti postupných úprav dle vlastních představ nových majitelů.

Poslední sledovaná kategorie patří pozemkům, ty také zdražují, poptávka je však nadále stabilní. Přesto vysoké ceny v okolí velkých měst vytlačují poptávku do vzdálenějších lokalit. Zájem je prý i o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, kde lze instalovat např. domácí čističky. Více už HB index.