Petr Kellner znovu vévodí žebříčku miliardářů časopisu Týden

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Nejbohatším českým podnikatelem zůstává i letos Petr Kellner, který ovládá skupinu PPF. Ta jen za minulý rok vydělala 18,6 miliardy korun. Kellner je tak neochvějnou jistotou exkluzivního žebříčku 111 miliardářů, který přináší časopis Týden.

Kellnerovo jmění odhadla redakce Týdne na 135 až 180 miliard korun. V současnosti přitom zisk PPF připadá fakticky jen na Kellnera. Skupina PPF ovládá splátkovou společnost Home Credit, bankovní dům Air Bank, vlastní podíly v Energetickém a průmyslovém holdingu nebo například v ruském těžaři zlata Polymetalu.

Kellnerovi začíná šlapat na paty majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš s majetkem 115 až 140 miliard korun. Bronzová příčka patří finančníkovi Pavlu Tykačovi, který si polepšil oproti minulém roku o dvě miliardy na 30 až 35 miliard korun. Tykač na začátku letošního roku uzavřel skvělý obchod s polostátním energetickým kolosem ČEZ ohledně dodávek uhlí ze svého Dolu Vršany. Čtvrtým je mezi miliardáři realitní magnát Radovan Vítek, který přeskočil Karla Komárka, majitele skupiny KKCG.

Žebříček miliardářů
Pořadí JménoHodnota majetku 2013 (mld. Kč)Odvětví
1. Petr Kellner135 až 180Finance, těžba zlata, reality
2. Andrej Babiš115 až 140Chemie, zemědělství, potravinářství, lesnictví, média
3. Pavel Tykač30 až 35 Finance, těžba uhlí
4. Radovan Vítek18 až 20 Reality
5. Karel Komárek ml.15 až 18 Těžba ropy, investice

Zdroj: Týden

Poslední český uhlobaron