Picek může dokončit jednání o gripenech

Gripeny české armády

Gripeny české armády Zdroj: Profimedia.cz

Dostavba Temelína a ochrana vzdušného prostoru, tedy budoucnost armádního nadzvukového letectva. Pokud o těchto dvou miliardových kontraktech vláda Jiřího Rusnoka nerozhodne, minimálně se jimi bude zabývat. A u stíhaček bude tlačena časem, protože stávající pronájem dvanácti bojových a dvou cvičných JAS-39 Gripen už příští rok v prosinci skončí.

Zatímco v případě dostavby jaderné elektrárny se hovoří o částce 250 až 300 miliard korun, desetiletý, případně dvanáctiletý pronájem švédských strojů by se měl pohybovat mezi deseti až patnácti miliardami.

Uzavřít téměř dva roky trvající jednání se Švédskem může dosavadní šéf rezortu Vlastimil Picek. Ten bude ve funkci pokračovat, podle svých slov chce dokončit rozdělanou práci. Vedle reorganizace armády i ministerstva a snahy prosadit některé normy (například návrh zákona o služebním platu vojáků z povolání) to budou další rozhovory o prodloužení pronájmu gripenů anebo rozhodnutí o vypsání tendru. Pokud by se v létě nebo na podzim ukázalo, že nabídka delšího pronájmu je kvůli vysoké ceně pro vojsko neakceptovatelná, příprava, vypsání a vyhodnocení soutěže by spolkly přinejmenším několik měsíců.

Strategicky důležité výběrové řízení by se navíc odehrávalo ve značně turbulentním období. Rozhodl by o vítězi ještě Rusnokův kabinet, anebo by to byla po předčasných volbách nebo až řádných volbách nová vláda? A jak dlouho by v případě vítězství třeba starších amerických stíhaček F-16 trvalo jejich uvedení do provozu, přebudování infrastruktury a přeškolení pilotů a techniků tak, aby se stihlo do prosince 2014? Už teď je jasné, že tendr by si vyžádal překlenovací řešení. Ať už v podobě krátkodobého pronájmu gripenů, či dohody s některým sousedním státem o takzvaném airpolicingu, tedy leteckém hlídkování nad Českem.

Vzhledem k mnoha neznámým je pokračování Picka logický krok. Svědčí o tom skutečnost, že ho přivítal náčelník generálního štábu Petr Pavel slovy, že časté změny ve vedení rezortu armádě nesvědčí. Podle informací E15 měl Pickovi slíbit podporu i první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Nelze vyloučit, že Rusnokův tým dá gripenům zelenou. I proto, že k tomu nepotřebuje souhlas parlamentu. „Může se to stát. Reálné alternativy než pokračovat ve spolupráci s gripeny neexistují, byly by příliš drahé,“ řekl před týdnem v televizních Otázkách premiér. Ten má pouze jeden cíl: se svým slovenským protějškem Robertem Ficem chce dohodnout společnou ochranu nebe nad oběma zeměmi.