Piráti nadále odmítají v pražské radě ČSSD

Lídr pražské ČSSDMiloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012)

Lídr pražské ČSSDMiloslav Ludvík (na archivním snímku z 28. února 2012) Zdroj: ctk

Očekávání některých politiků, že se v Praze podaří dohodnout složení městské rady do konce týdne, se začíná ukazovat jako příliš optimistické. Otevřené spojenectví ANO, ČSSD a Trojkoalice, tvořené zelenými, vládními lidovci a hnutím STAN, zpochybňuje jak část těchto stran, tak noví hráči Piráti. Právě ti jsou v hlavním městě nevěstou na roztrhání, bez jejich podpory by měl tento svazek jen nejtěsnější možnou většinu jednoho hlasu.

Námluvy běží naplno. „Samozřejmě není problém dát Pirátům kontrolní výbor,“ uvedl pro deník Právo lídr ANO Andrej Babiš. A zatímco v Brně nebo Ostravě se sociální demokracií jeho hnutí spolupracovat nechce, pražskou ČSSD si prý ohlídá.

Přestože nabídka kontrolního výboru je pro Piráty lákavá, nebudou hlasovat pro radu, kde by byli socialisté. „Trváme na tom, že nechceme v radě ČSSD, ODS a KSČM. Určitá tolerance ale možná je,“ řekl včera deníku E15 jeden ze čtyř pražských zastupitelů strany Jakub Michálek. Ten by si dovedl představit spojenectví babišovců a Trojkoalice, které by Piráti spolu s ČSSD podporovali z opozičních lavic.

Jenže ani toto řešení není bezproblémové, pochybnosti o koalici s ANO má šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf. A zelení musí počkat na souhlas vedení své partaje, které se sejde 10. listopadu.

Strany už jednají o programu

Navzdory nejistotě ohledně složení budoucí pražské koalice už se debatuje i o programových prioritách. Klíčovou stranou pro sestavení nejpravděpodobnější koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která by se v 65členném zastupitelstvu hlavního města opírala o spolehlivou většinu, jsou Piráti. Ti shrnuli své plány do sedmi bodů. Zatím se nezdá, že by z některého slevili.

„Skutečně už se bavíme o konkrétních věcech, podrobnosti ale komentovat nebudu,“ uvedl včera jeden ze čtyř zastupitelů Pirátů Jakub Michálek. Podle něj je debata složitá hlavně se zástupci ANO. „Když nějaké politické uskupení ani žádný pořádný program nemá, je obtížné s ním jednat,“ poznamenal Michálek.

Do Babiše se pustil i Sobotka

Lídr hnutí Andrej Babiš oponuje, že program ANO je stále stejný. „V Praze se nakradly miliardy, stačí se podívat na nevyřešenou dopravu. Tady bylo tisíc programů, ale žádný nebyl splněn. Nekradu, nelžu a dělám pro lidi. To je můj program,“ tvrdí. Babiš dodal, že hnutí se chce v hlavním městě zaměřit na transparentní veřejné zakázky, jasný územní plán a ochranu životního prostředí.

Do jeho hnutí se včera pustil i šéf sociální demokracie, premiér Bohuslav Sobotka. Ten se pozastavil nad skutečností, že mezi vyjednávači babišovců je bývalá místopředsedkyně pražské ČSSD Radmila Kleslová.

„Když pan Babiš mluví o matrixu, což je v jeho pojetí kritika systému politických stran, který tu fungoval pětadvacet let, tak paní Kleslová byla nepochybně součástí tohoto systému,“ řekl Sobotka. Na druhé straně ocenil, že se buňka dokázala zbavit kmotrů a bývalých členů ODS, kteří se do ANO podle něj snažili infiltrovat.