Pitr se vrátí ze Švýcarska, policie zajistí jeho převoz

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: Profimedia.cz

Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, který je od července 2010 ve švýcarské vazbě, se vrátí do Česka. Ministerstvo spravedlnosti dnes obdrželo oficiální vyjádření švýcarského ministerstva spravedlnosti, že stáhl svou žádost o azyl. Převoz do České republiky zajistí policie, řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka.

„Z bezpečnostních důvodů a na žádost švýcarské strany nebudou k realizaci vydání zveřejňovány žádné podrobnosti,“ uvedl mluvčí.

Uprchlý podnikatel byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je v tamní vydávací vazbě. Česká republika okamžitě požádala o jeho vydání a na konci loňského září švýcarský nejvyšší federální soud české justici vyhověl. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl.

Kontroverzní podnikatel byl v Česku dvakrát odsouzen. Nejdříve jej Vrchní soud v roce 2006 potrestal spolu s Miroslavem Provodem za daňové delikty z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal Pitr souhrnný šestiletý trest v souvislosti s obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny.

K případu Tomáše Pitra čtěte více:

V prosinci loňského roku však pražský městský soud rozhodl o obnově řízení v kauze daňových deliktů. Soud v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo části skutků. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné, protože státní zástupce proti němu podal stížnost. O té bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

„Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces,“ vysvětlil v polovině března serveru iDnes.cz jeho advokát Jan Křivánek, proč se chce jeho klient dobrovolně vrátit do Čech. Roli prý sehrálo i dlouhodobé odloučení od rodiny.