Pitr stáhl žádost o obnovu procesu v kauze vyvedení akcií

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr

Podnikatel Tomáš Pitr stáhl žádost o obnovu procesu v kauze vyvedení akcií firem Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Uvedla to dnes Česká televize. Pitr byl odsouzen jako uprchlý v roce 2010 k šesti letům odnětí svobody, rozhodnutí o vině je pravomocné.

O výši trestu ale musí soud podle ČT rozhodnout znovu, a to ještě před tím, než začne soudní řízení kvůli podvodům s daněmi, jehož obnovu soud na Pitrovu žádost povolil minulý týden.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do vazební věznice v Brně. Soud poslal Pitra do vazby kvůli tomu, že by se mohl pokusit znovu utéct.

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. Nejdříve jej soudy spolu s Miroslavem Provodem v roce 2006 potrestaly za podvody s daněmi z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal podnikatel souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem nezákonně vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Ohledně případu daňových deliktů loni v prosinci pražský městský soud rozhodl, že povoluje obnovu procesu. Státní zástupce si ale proti rozhodnutí podal stížnost. Případ se tak dostal před odvolací senát, který v neveřejném zasedání stížnost zamítl.