Plakát poškozující Schwarzenberga zaplatil bývalý důstojník StB

Volební urna, ilustrační foto

Volební urna, ilustrační foto Zdroj: CTK

Volební tým Miloše Zemana má informace, že si lidé kopírují voličské průkazy a prý na ně hodlají volit v různých okrscích. Mohli by prý narušit regulérnost prezidentského finále. Karel Schwarzenberg zase podává trestní oznámení kvůli hanlivému inzerátu, který zveřejnil deník Blesk. Inzerát s výzvou „Nevolte Karla Schwarzenberga“ podle vydavatelství Ringier Axel Springer CZ zadala agentura Mindshare pro klienta advokáta Vladimíra Zavadila. Ten byl podle serveru iDnes kdysi důstojníkem StB.

Poté, co Schwarzenberg odešel z volební místnosti, se jeho tým ostře ohradil proti dnešnímu inzerátu v předvolební kampani, který vyzývá k tomu, aby ho lidé nevolili. Podává kvůli tomu trestní oznámení. Text inzerátu se týká poválečného uspořádání Československa a takzvaných Benešových dekretů.

„Domnívám se, že výroky nejsou pomlouvačné, ale byly řečeny dne 17.1. 2013 v televizní debatě na ČT1. Nikoho jsem nechtěl, ani nechci poškozovat,“ napsal Zavadil redakci Aktuálně.cz. Zadavatel chtěl podle Aktuálně.cz inzerát dát i do regionálních deníků vydavatelství Vltava-Labe-Press, které to prý odmítly.

Podle serveru iDnes.cz byl Zavadil důstojníkem Státní bezpečnosti (StB). Sám Zavadil odmítl iDnes.cz své působení v StB komentovat. Podle informací Ústavu pro studium totalitních režimů je u jména Vladimíra Zavadila uvedena funkce starší referent v 1. oddělení zastupitelských úřadů USA a Latinské Ameriky v II. správě SNB.

Inzerát, který dal důvod k trestnímu oznámení

inzerát v Bleskuinzerát v Blesku

Schwarzenbergův tým dospěl k názoru, že inzerát porušuje volební zákon a je možná šířením poplašné zprávy, řekl mluvčí Marek Pražák. Volební štáb jeho rivala Miloše Zemana (SPOZ) se od inzerátu distancoval a sdělil, že s ním nemá nic společného.

V inzerátu, který vyšel v deníku Blesk, se mimo jiné píše „Nevolte Karla Schwarzenberga“. Stojí tam například, že řekl, že by měl být prezident Eduard Beneš podle dnešních zákonů postaven před Haagský tribunál pro válečné zločince. Dále v něm stojí, že šéf TOP 09 považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, aniž bere na zřetel mnichovský diktát, a považuje Benešovy dekrety za neplatné. Poválečná legislativa a odsun německojazyčného obyvatelstva se staly horkým tématem závěru kampaně.

Zemanův tým zase trápí velké množství volebních průkazů a chce jejich přísnou kontrolu. Proto se obrátil na ministerstvo vnitra. Úřad již podnět podle Zemanova zmocněnce Vratislava Mynáře obdržel. Vnitro proto informovalo všechny volební komise, aby si dávaly větší pozor při kontrole průkazů. Obrátilo se také na policii. Pokud by se podezření prokázalo, jednalo by se o trestný čin, řekl Novák.

Mynář v podnětu žádá, aby vnitro zveřejnilo do tří dnů od vyhlášení výsledků volby hlavy státu celkový počet vydaných voličských průkazů a také voličů zapsaných do výpisů ze zvláštních volebních seznamů. Tento krok by podle něho „vyvrátil obavu o regulérnost voleb“.

Prezidentská volba online na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží až do sobotní půlnoci:

„K této žádosti mě vede množící se počet zpráv, které sdělují, že se mezi lidmi objevuje větší množství voličských průkazů a dále zpráv o tom, že někteří lidé si pořizují kopie těchto průkazů a hodlají na ně volit v různých volebních komisích,“ napsal Mynář.

KSČM chce, aby její zástupci v komisích průkazy prověřovali

Vnitro nyní podle Nováka počty voličských průkazů nemá, o údaje požádalo kraje. „Pokud tyto informace dostaneme, nemáme problém je zveřejnit,“ uvedl mluvčí. Záleží podle něho pouze na ochotě jednotlivých krajů, zákonná povinnost neexistuje.

Úřady mnohde vydaly mnohem více volebních průkazů než při prvním kole prezidentské volby. KSČM oznámila, že požádala své zástupce v komisích, aby průkazy prověřovali. Komunisté budou žádat vnitro o informace, jak zajistilo kontrolu toho, zda někteří lidé nehlasovali na zkopírovaný voličský průkaz opakovaně, sdělil místopředseda strany Petr Šimůnek.