Plán ČSSD: Minimální mzda 12 tisíc a progresivní daň

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: E15 Anna Vackova

Sociální demokraté počítají ve svých plánech na oživení ekonomiky zejména s podporou všech druhů investic, veřejných, soukromých i zahraničních. Pomoci tomu podle nich má hlavně práce institucí jako je třeba CzechInvest. Chtějí také do roku 2018 zvýšit minimální mzdu až na 12 tisíc korun měsíčně.

Stínový ministr financí Jan Mládek by chtělveřejné investice směřovat do opatření na zadržování vody v krajině, na zateplování budov, výstavbu sociálních bytů, dálnic a sociálně zdravotních služeb. „Samozřejmě s vědomím toho, že veřejné rozpočty jsou omezené a že naší ambicí je udržet deficity veřejných financí měřených ESA 95 pod třemi procenty,“ podotkl. Chce lepší spolupráci se zeměmi jako je Brazílie, Čína, Indie a Rusko i dalšími ekonomikami mimo EU.

Pomáhat by tomu podle něj měly agentury jako je například CzechInvest. Pokud v nich budou vysoce kvalifikovaní mladí lidé, rád by je pustil „na delší vodítko“, ať prokážou co umí. „Je třeba, aby CzechInvest fungoval jako v nejlepších dobách Martina Jahna. A vláda pro to musí vytvořit podmínky,“ shrnul Mládek.

Návrh na zvýšení minimální mzdy, o kterém se Mládek také zmínil, zazněl spolu s návrhem na obnovení progresivního zdanění už na březnovém sjezdu strany. Podle Mládka jde o součást skupiny opatření, která mají zvýšit důvěru občanů v budoucnost a oživit domácí poptávku. ČSSD se také podle něj bude snažit udržet příjmy nízkopříjmových skupin, jako jsou důchodci a sociálně slabé skupiny.

Mládek také připomněl lepší čerpání evropských peněz. Jak řekl, expertní odhady současné vlády potvrdily předpoklad sociálních demokratů, že je ohroženo čerpání 150 až 200 miliard korun. Tyto peníze podle něj zřejmě stát už z Bruselu nedostane.