Platy učitelů se zvýší. Ze zákona minimálně na 130 procent průměrné mzdy

Platy učitelů asi ze zákona porostou na minimálně 130 procent průměrné mzdy.

Platy učitelů asi ze zákona porostou na minimálně 130 procent průměrné mzdy. Zdroj: Profimedia

Poměr učitelských platů k průměrné mzdě zřejmě bude stanoven zákonem. Sněmovna v rámci novely učitelského zákona na pátečním jednání schválila dílčí úpravu Pirátů, podle níž by se tyto platy měly zvyšovat minimálně na 130 procent průměrné mzdy do roku 2023. Dolní komora o tom rozhodla navzdory nesouhlasu svého školského výboru i ministra školství Roberta Plagy (za ANO).

Schvalování celé novely a všech jejích úprav poslanci nedokončili vzhledem k tomu, že to v pátek nestihli ve lhůtě vyhrazené k přijímání zákonů, která končí ve středu a v pátek dvě hodiny po poledni. Projednávání novely by měla sněmovna dokončit nejdříve příští týden ve středu.

Novela má mimo jiné umožnit, aby na středních školách a na druhém stupni základních škol mohli až tři roky učit i odborníci bez pedagogického vzdělání. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Nesouhlasí s tím pedagogické fakulty, profesní organizace a školské odbory. Proti jsou také vládní sociální demokraté, komunisté nebo lidovci. Návrh pokládají za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Piráti naopak neprosadili návrh, podle něhož by ředitelé škol mohli uznat za odborně kvalifikované i členy pedagogického sboru s alespoň desetiletou praxí. Šanci mají bakaláři z pedagogických fakult, kteří si magisterské studium dodělají během tří let.

Podle platného zákona mohou učit jen lidé s pedagogickým vzděláním. Nepedagogové s praxí proto museli školy před několika lety opustit. Výjimkou jsou případy, kdy se řediteli nedaří sehnat kvalifikovaného učitele. V takové situaci může ředitel i nyní dočasně zaměstnat člověka, který učitelské vzdělání nemá.

Kromě platů by podle návrhu některých poslanců měly být novelou stanoveny i příplatky třídním učitelům. Sněmovní školský výbor to ale nedoporučil a místo toho vyzval vládu, aby se třídnický příplatek zvýšil ze současných 600 korun na 1500 až 2500 korun měsíčně vyhláškou. Zvýšit by se měly i specializační příplatky pedagogů. Vyhlášku slíbil Plaga ve spolupráci s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

Mezi pedagogické pracovníky by měli nově ze zákona patřit školský logoped a školní sociální pedagog. Novela by podle doporučení výboru měla také na návrh exministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) definovat náplň práce jak třídního učitele, tak uvádějícího učitele, který se bude starat o začínající pedagogy.