Plnit migrační kvóty nám znemožňuje laxnost ostatních zemí, chce na svou obranu tvrdit Česko

Migranti na balkánské trase

Migranti na balkánské trase Zdroj: čtk

Iráčtí uprchlíci oslavili první den Ramadánu (29. června 2014)
Afričtí uprchlíci na záchranné lodi mávají rybářůmcestou do španělského přístavu Tarifa
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
8
Fotogalerie

Ve sporu s Evropskou komisí o to, že česká strana podle kvót nepřebírá od Itálie a Řecka migranty z jiných zemí, se Česko bude s velkou pravděpodobností bránit argumentem, že splnění závazků mu znemožnily podmínky a nečinnost především italských úřadů.

Praha má do čtvrtka čas na odpověď v rámci řízení pro nesplnění povinnosti, které vůči Česku, Maďarsku a Polsku zahájila Evropská komise 14. června. Řízení může po několika fázích skončit až před unijním soudem a následně vysokou pokutou a penále.

Podle názoru komise uvedené tři středoevropské země přes opakované výzvy porušují své právní povinnosti a neberou ohled na své závazky vůči Itálii, Řecku a dalším státům unie.

Komise svůj postup konkrétně zdůvodnila tím, že státy neplní povinnost dohodnutou v roce 2015. A sice, že každé tři měsíce budou nabízet volná místa do programu, v jehož rámci si měly do letošního září ostatní státy EU z Itálie a Řecka převzít až 160 tisíc žadatelů o azyl podle kvótového klíče.

Česká republika ve své odpovědi postoj komise odmítne a poznamená, že ačkoliv měla vůli systém testovat a už na jaře 2016 nabídla 50 míst, Řecko nabídku využilo jen málo a Itálie vůbec. Z Řecka bylo z 30 lidí nakonec přemístěno jen 12. Co se Italů týče, ti nejprve neumožnili u deseti lidí bezpečnostní pohovory na svém území a na druhou nabídku České republiky prý italská strana vůbec neodpověděla. Z Itálie tak nakonec nebyl přesunut vůbec nikdo.

V dopise Evropské komisi by také česká strana měla například zdůraznit, že možnost bezpečnostního pohovoru je nezbytným předpokladem k tomu, aby bylo možné zjistit, zda dotyčný není ohrožením národní bezpečnosti či veřejného pořádku. Praha by měla připomenout naléhavost takového zjišťování ve chvíli, kdy se mezi žadateli o azyl mohou nalézat osoby šířící radikální myšlenky nebo lidé přímo napojení na teroristickou organizaci Islámský stát. Podobným způsobem chce argumentovat i polská strana.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas nechtěl chystanou českou odpověď komentovat s tím, že v probíhajících řízeních kvůli nesplnění povinnosti členskými zeměmi tak komise postupuje tradičně. Připomněl, že tři země mají na odpověď čas do 14. července, poté komise jejich dopisy pečlivě analyzuje a v dialogu se státy se rozhodne o dalším postupu.

Česko tak bude v dopise komisi nejspíš argumentovat tím, že splnění jeho povinnosti bylo vázáno na splnění podmínek jinými subjekty, tedy Itálií a Řeckem a pokud ty nespolupracovaly, nemohla ani Česká republika splnit to, co podle komise splnit měla.

Praha také nejspíš komisi připomene, že své kvóty v současnosti neplní z členských zemí unie v zásadě nikdo. V rámci programu bylo přesunuto jen o něco více než 22 tisíc lidí a sama komise přiznává, že původně zamýšlený počet se naplnit nepodaří. Praha také nejspíš v dopise uvede, že v migrační krizi pomáhá velmi intenzivně, ale jiným způsobem.