Po Polívkovi dostává insolvenční správkyně Hýsková kauzu Clanroy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka

Městský soud v Praze jmenoval Petru Hýskovou insolvenční správkyní krachující dražební společnosti Clanroy. Do prosince přitom ještě vedla konkurz bývalé farmy Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku.

Hýsková je podle obchodního rejstříku společnicí v advokátní kanceláři Edl a partneři. O funkci insolvenční správkyně Polívkovy farmy přišla v prosinci kvůli Michalovi Edlovi, jejímu společníkovi z advokátní kanceláře.

Ten totiž až do července 2013 řídil Polívkův konkurz. Posléze se však přišlo na to, že oprávnění vykonávat správce vypršelo už na konci roku 2009. Hýsková to měla oznámit, ale neučinila tak, což ji stálo místo insolvenční správkyně hercova majetku.

Clanroy podal na silvestra insolvenční návrh sám na sebe poté, co mu Komerční banka zablokovala účet. Na něm je firma téměř v miliardovém minusu. Současně dluží kolem 55 milionů korun Českým drahám, kterým nepředala výnosy z dražeb jejich majetku. Dráhy proto na Clanroy podaly trestní oznámení.

Podobnou částku pravděpodobně dluží dražební společnost rovněž státním Lesům ČR, ačkoli tento podnik se dosud do insolvenčního řízení nepřihlásil. Dalších 36 milionů požaduje po společnosti Clanroy rakouský finanční ústav Österreichische Volksbanken.

Vlastníkem dražebního domu je firma registrovaná na Seychelských ostrovech. Se společností Clanroy je však stejně jako u sesterské realitní kanceláře Mexx Reality spojeno jméno podnikatele Zdeňka Macháčka.