Počet nakažených je opět rekordní. V pátek překročil 15 tisíc

V českých nemocnicích je přes pět tisíc pacientů s COVID-19

V českých nemocnicích je přes pět tisíc pacientů s COVID-19 Zdroj: ČTK / Chaloupka Miroslav

Premiér Andrej Babiš navrhl prezidentu Miloši Zemanovi odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (na snímku)
2
Fotogalerie

Denní přírůstek nakažených koronavirem v Česku poprvé překročil 15 tisíc. Pátečních 15 252 případů nákazy překonalo zhruba o 300 dosavadní rekord ze středy. Nemocných je aktuálně 144 701 lidí, u většiny má onemocnění COVID-19 mírný průběh. Hospitalizovaných už je ale víc než 5000 a počet úmrtí se blíží dvěma tisícům. Obě čísla rychle rostou. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Páteční přírůstek je za tento den v týdnu rekordní počtvrté za sebou, čísla se před koncem pracovního týdne opakovaně zvyšují zároveň s rostoucím počtem testů. Jejich množství vůbec poprvé ve středu i ve čtvrtek překročilo 45 000, kolik jich laboratoře provedly během pátku, oznámí ministerstvo zdravotnictví dnes vpodvečer.

Koronavirem se dosud v Česku nakazilo 238 323 lidí, vyléčilo se 91 651 z nich. S nemocí COVID-19 zatím zemřelo 1971 pacientů, za poslední týden počet vzrostl téměř o polovinu. V nemocnicích bylo ke čtvrtku 5044 nakažených, ve vážném stavu 751 z nich. Hospitalizovaných za poslední týden přibylo téměř o dvě třetiny, počet pacientů s intenzivní péčí stoupl o víc než třetinu.

Nejvíc se v posledním týdnu nákaza šířila na Zlínsku, kde bylo za tu dobu potvrzeno zhruba 1004 případů na 100 tisíc obyvatel. Následují okresy Příbram s 936 nakaženými a Plzeň-jih s 929 případy na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Pod 300 má tento údaj jako jediný okres Cheb.

Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů. Nově zčervenaly Plzeňský, Ústecký, Liberecký, Olomoucký kraj a Vysočina. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Česko v semaforu červenalo postupně od poloviny září, kdy se do třetího červeného stupně rizika, znamenajícího narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos, dostala Praha. Tehdy ještě bylo 13 okresů zbarvených bíle, kde bylo riziko nákazy nulové nebo zanedbatelné. Na konci září mezi červené oblasti přibyly dva okresy, které hlavní město obklopují: Praha-východ a Praha-západ.

Stát postupně zavádí opatření, která mají zabránit zahlcení zdravotnického systému pacienty s koronavirem. Po posledním zpřísnění je od čtvrtka až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb a také omezen pohyb lidí. Domovy mohou opouštět jen při nezbytných cestách do práce, na nákupy, k lékaři či za rodinou, setkávat se mohou maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Důvěru veřejnosti v restrikce by mohla narušit situace kolem ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), který omezení vyhlašoval a opakovaně žádal lidi, aby je dodržovali. Deník Blesk zveřejnil fotografie Prymuly odcházejícího bez roušky v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Ministr uvedl, že žádné opatření proti koronaviru neporušil, a odmítl rezignaci, ke které ho vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády proto navrhl Prymulovo odvolání prezidentu Miloši Zemanovi, který ale rozhodnutí odložil na příští týden.