Počet sociálně vyloučených lokalit se od roku 2006 zdvojnásobil

Ostravské ghetto na ulici Přednádražní, leden 2014

Ostravské ghetto na ulici Přednádražní, leden 2014 Zdroj: ctk

V Česku je v současné době dvakrát více sociálně vyloučených lokalit než v roce 2006, nyní je to 600 lokalit. Žije v nich 115 tisíc lidí, převážně Romů. Jejich počet by se měl v budoucnosti snížit i přesto, že Evropa čelí migrační krizi. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

„Příčinami nárůstu počtu sociálně vyloučených lokalit je především globální ekonomická krize, zvýšení nezaměstnanosti a kupčení s chudobou, kdy například stát v dobré víře umožnil provoz ubytoven pro sociálně slabé občany, ale státní doplatek na bydlení je často zneužíván,“ uvedl Jiránek.

Sociálně vyloučené lokality se nacházejí ve třech stovkách obcí a měst. Mezi městy s počtem obyvatel nad 20.000 je podle údajů České televize nejvíce takových míst v severních Čechách a na severu Moravy. Například v Litvínově žije na okraji společnosti 20 procent z celkového počtu obyvatel. V Jirkově je to 14 procent, v Mostě a Ústí nad Labem po osmi procentech. Karviná a Chomutov mají sedm procent chudinských čtvrtí, Bohumín šest a Havířov se Sokolovem čtyři procenta.

Příčinami nárůstu počtu sociálně vyloučených lokalit je především globální ekonomická krize

Jiránek předpokládá, že zejména po přijetí připravovaného zákona o sociálním bydlení se situace zlepší. „Jeho cílem je mít sociální byty pro sociálně vyčleněné občany rozprostřené rovnoměrně po městech, aby nevznikala další ghetta,“ podotkl Jiránek. Zákon by měl nabýt platnosti do ledna 2017.

Navýšení počtu sociálně vyloučených lokalit Jiránek nepředpokládá ani v souvislosti s migrační krizí. „Nevidím v tom problém. Jedná se o malé počty a v předchozích migračních vlnách se v České republice podařilo příchozí integrovat nebo vrátit do země původu,“ řekl. Agentura nyní spolupracuje s 36 městy a obcemi z celé republiky. Je jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR.

Chudinské čtvrti? K získání nálepky stačí dvacet sociálně vyloučených lidí