Podnikatel Březina couvá, za Babišovo ANO kandidovat nebude

Tomáš Březina

Tomáš Březina Zdroj: Euro E15

Majitel největšího českého výrobce zámkové dlažby BEST Tomáš Březina se říjnových předčasných voleb nakonec nezúčastní. Původně měl kandidovat jako lídr Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše ve Středočeském kraji, ale ve středu na svoji kandidaturu nečekaně rezignoval.

„Nebudu to nijak komentovat, jen mohu potvrdit, že včera večer jsem poslal své stanovisko panu Babišovi a vedení ANO,“ řekl ve čtvrtek serveru Denik.cz Tomáš Březina. Zároveň dodal, že se vrací k podnikání, které chtěl původně kvůli politice opustit.

Zdravotní či rodinné důvody za podnikatelovým rozhodnutím prý nestojí. Podle svého vyjádření se cítí velmi zdráv a má skvělou rodinu. Šéf hnutí Andrej Babiš uvedl, že se s Březinou sejde v pátek.

Kdo Březinu nahradí zatím není jasné, dvojkou na středočeské kandidátce ANO je veřejnosti neznámá manažerka Jaroslava Jermanová. Soupeři jsou přitom v kraji silní, minimálně z hlediska mediálního věhlasu. Za TOP 09 tam kandiduje Miroslav Kalousek, za ODS Petr Bendl a třeba Hnutí Úsvit v regionu povede jeho šéf Tomio Okamura.

Březina ovládá český trh s betonovými prvky
Akciová firma BEST je největším českým výrobcem betonových stavebních prvků. Její stoprocentní majitel Tomáš Březina ji založil v roce 1990 na zelené louce, dnes dominuje tuzemskému trhu. Vlastní 8 výrobních a prodejních areálů s 24 továrnami ve všech regionech Čech a Moravy. Patří ji také 3 štěrkopískové lomy. Zboží exportuje do Německa, Rakouska, Polska a na Slovensko. Konsolidované výnosy firmy za rok 2012 činily 1,1 miliardy Kč. Zaměstnává téměř 500 lidí a stejný počet osob pro společnost trvale pracuje v servisních činnostech.

Pro Babišovo ANO to není první citelná ztráta. Před dvěma týdny odstoupil z čela kandidátky na Zlínsku někdejší populární sportovní moderátor Václav Tittelbach. Ten to zdůvodnil zdravotními důvody, prý jej čekala náročná operace.