Podnikatel odmítl vypovídat v kauze poškození klientů H-Systemu

Luděk Fabinger

Luděk Fabinger Zdroj: CTK

Podnikatel Luděk Fabinger dnes u soudu odmítl vypovídat v kauze, která souvisí s vytunelovanou společností H-System. Podle obžaloby nařídil, aby byla do insolvenčního řízení na zakladatele H-Systemu Petra Smetku přihlášena fiktivní pohledávka zhruba 45 milionů korun. Tím se podle spisu snažil, aby peníze nedostali poškození klienti firmy. Insolvenční správce však pohledávku do řízení nezařadil. Kauzou se zabývá Obvodní soud pro Prahu 2. Proces bude pokračovat 18. ledna.

Osmašedesátiletý Fabinger je médii označovaný jako Smetkův známý. „Samozřejmě to vím a také na to mám důkaz, ale nebudu se k tomu vyjadřovat dřív než bude uzavřeno dokazování,“ řekl státní zástupce Boris Havel, který se případem zabývá.

Podle obžaloby zařídil přihlášení fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení u pražského městského soudu v roce 2009. Za poškozování věřitele ve stadiu pokusu mu podle starého trestního zákona hrozí až osm let vězení.

Fabinger dnes u soudu odmítl vypovídat a stejně učinila i jeho manželka. Jako první svědek hovořil insolvenční správce Emil Fischer, který na základě dokumentů odmítl pohledávku do řízení zařadit. „Nabyl jsem dojmu, že dlužník nemá takovou pohledávku vůči věřiteli,“ podotkl Fischer.

Skoro miliardová škoda

Kvůli krachu H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. U soudu zaznělo, že insolvenční správce zatím zajistil kolem 31 milionů korun ze Smetkova majetku a 1,5 milionu na účtu. Další majetek se snaží získat. Peníze by pak měli dostat poškození. Kvůli různým soudním sporům ale zatím nedostali ani korunu, potvrdil ČTK Fischer po skončení dnešního jednání.

Žalobci poslali kauzu k soudu na začátku loňského roku. Soud však nejprve v první polovině letošního roku stíhání Fabingera zastavil, protože se neprokázalo, že by byl tím, kdo spáchal trestný čin. Se stížností proti tomuto rozhodnutí však minulý měsíc uspěli žalobci a soud tak kauzu projednává v hlavním líčení.

Kauza se původně týkala také toho, že Fabinger nelegálním způsobem získal rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady, který původně patřil Smetkovi. Areál obstavený policií měl přitom připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. Hodnota areálu měla přesahovat 64 milionů korun.

Rozdělení případu

Touto částí obžaloby se však dnes soud nezačal zabývat, protože tak rozhodl při rozhodování o zastavení stíhání Fabingera. „Případ je rozdělen na dva z důvodů, které nemůžu blíže komentovat a nemohu proti tomu nic učinit,“ uvedl dnes žalobce Havel.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, odpykává si za to 12 let vězení. Smetka tvrdil, že je nevinný.