Pohotovosti jsou po zavedení poplatků poloprázdné

Lékařka

Lékařka Zdroj: Profimedia.cz

Největší efekt měly regulační poplatky, jež zavedl exministr zdravotnictví Tomáš Julínek v roce 2008, na využívání lékařské služby první pomoci pro dospělé. Její návštěvnost klesla do roku 2011 o více než polovinu proti roku 2007.

Počty ošetření na pohotovosti pro děti propadly bezmála o čtvrtinu. Naproti tomu zubní služba první pomoci po prvotním razantním poklesu o více než třetinu již loni zaznamenávala jen nepatrně menší počet ošetření než před zavedením devadesátikorunového poplatku. Souhrnné informace o spotřebě zdravotních služeb publikoval Ústav zdravotnických informací a statistiky.

Regulační vliv poplatků se uplatnil podle uvedené analýzy i u receptů na léky. Jejich počet za uvedené období poklesl totiž o pětinu. Pojišťovnám sice vzrostla průměrná úhrada na jeden recept o 27 procent, ale pacienti loni zároveň dopláceli za léky na předpis o dvě pětiny víc peněz než v roce 2007.

Počty návštěv u lékařePočty návštěv u lékaře

Na regulačních poplatcích se každoročně vybere více než 5,5 miliardy korun. Celkové výdaje pojišťoven za zdravotní služby do loňska oproti roku 2007 poskočily o 21 procent na 220 miliard korun. „Je pravděpodobné, že v případě nezavedení regulačních poplatků by si udržení systému financování zdravotnictví vyžadovalo jiné dodatečné zdroje. Jako regulační jednoznačně zafungovaly u návštěv na pohotovosti a u receptů na léčivé přípravky,“ zdůrazňuje autor analýzy Ivan Popovič.

Recept nejen na papíře

Naopak frekvenci návštěv ambulantních lékařů nutnost zaplatit třicet korun zase tak moc nesrazila. Do loňského roku totiž klesla o desetinu, přičemž i před rokem 2007 se každoročně počty ambulantních ošetření snižovaly o dvě až tři procenta. Podobný byl vývoj i u čerpání nemocniční péče. Celkový pokles počtu ošetřovacích dnů dosáhl devíti procent. Ve stejném období ale ubýval i počet lůžek v nemocnicích. „Vliv dopadu regulačních poplatků za hospitalizace v nemocnicích je tedy možno považovat spíše za mírný a působící současně se snahou o postupné snižování lůžkového fondu,“ vysvětluje Popovič. Na čerpání stomatologické péče se působení poplatků projevilo jen nevýznamně.